Europese regels remmen uniek Eindhovens DVM-project

woensdag 6 juli 2005
timer 3 min

Vijf bedrijven in de regio Eindhoven hebben de handen ineengeslagen en een totaalpakket aan maatregelen op het gebied van dynamisch verkeersmanagement ontwikkeld, die op elkaar aansluiten en compatibel zijn. Hiermee is een unieke samenwerking tot stand gekomen, waarmee DVM een nieuwe impuls kan krijgen. De politiek moet nu echter een weg zien te vinden dit ook in praktijk te brengen; men is bang dat Europese regelgeving roet in het eten kan gooien.

Het gaat hierbij om bedrijven, die normaliter als concurrenten op de markt staan, maar elkaar nu in dit samenwerkingsverband hebben gevonden. De betrokken bedrijven zijn onder begeleiding van verkeersadviseur Rob van Gijzel (voormalig Tweede-Kamerlid) overeengekomen hun afzonderlijke producten compatibel te maken, zodat een onderling communicerend DVM-systeem kan ontstaan. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de kruispuntdata van deelnemer Peek, gekoppeld aan de via gsm verkregen data van Logica-CMG, samen met videobeelden en lusdata van Siemens al een compleet regionaal verkeersinzicht tot stand kunnen brengen. ‘Indien onderling kan worden gecommuniceerd, kan veel efficiënter gebruik worden gemaakt van de infrastructuur’, aldus Van Gijzel. ‘En daar was het ons om te doen.’
Vervolgens bevat de ‘kist’ ook de optie om wegen die tijdens de spits worden afgesloten in verband met sluipverkeer, toch te benutten voor bestemmingsverkeer dat daarvoor wordt voorzien van een chip. Een andere ‘tool’ biedt een betere benutting van het hoofdwegennet door optimale verkeersdosering via dynamische rijstrookmarkering op toe- en afritten. En ook op het gebied van reisinformatie biedt de kist nieuw gereedschap. Zo wordt op het hoofdwegennet rond steden al een reisadvies naar locale bestemmingen gegeven tot aan actuele reisadviezen vooraf via internet.

Politiek
Inhoudelijk zou het project onderdeel kunnen uitmaken van het grootschalige project Beter Bereikbaar ZuidoostBrabant, waarbij 23 wegbeheerders en bedrijven nauw samenwerken om de bereikbaarheidsproblematiek rondom Eindhoven aan te pakken, totdat het regionale bestuursorgaan (SRE) zich afvroeg of zij als ‘mede-productontwikkelaar’ niet in strijd handelde met de Europese regelgeving. ‘We zijn in een lastige positie terechtgekomen’ zegt Peter Smetsers, portefeuillehouder Verkeer bij het SRE. ‘Normaal gesproken zijn wij klant en het bedrijfsleven leverancier van een product. Nu waren we bezig om gezamenlijk een product te ontwikkelen en dan moet je uitkijken dat je niet in juridische problemen komt op het gebied van mededinging.’ Voor een Europese aanbesteding lijkt het product in zijn planfase nog te prematuur. Een andere mogelijkheid om het product als pilot in de markt te zetten is voor het SRE, als niet-wegbeheerder, ook lastig. Door dat dilemma leek het project te gaan verstoffen op een plank.
De Eindhovense wethouder M. Schreurs meent echter dat er geen tijd meer te verliezen is als het gaat om de toekomstige verkeers- en luchtproblematiek rond Eindhoven en heeft inmiddels de intentie uitgesproken om nog voor de zomer afspraken te maken voor toepassing van het product in de gemeente Eindhoven.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.