Euroreservering parkeerplaats nog ver weg

maandag 10 september 2007
timer 2 min

Eén Europees reserveer- en betaalsysteem voor parkeergarages is voorlopig te hoog gegrepen. Exploitanten van parkeervoorzieningen staan niet te trappelen om informatie over hun lokale parkeermanagement te koppelen aan een centraal systeem. Dat is één van de lessen van het Europees onderzoeksproject Optipark.

'Er zijn vorderingen gemaakt, maar het zal nog wel even duren voordat automobilisten overal in Europa een parkeerplaats kunnen reserveren', concludeert ECORYS-AVM, één van de 14 partners in een langlopend project waarin Amsterdam, Baden, Bologna, Brugge, Madrid en Vilnius (Litouwen) deelnamen.
Uniek is parkeerreservering allerminst. De Amsterdamse Dienst Parkeergebouwen, die in de stad een kleine 20.000 parkeerplaatsen onder haar hoede heeft, biedt voor een aantal locaties nu al een vorm van telefonische reservering. Datzelfde geldt voor klanten van Park-line, een zeven jaar geleden opgerichte private organisatie die is gespecialiseerd in digitaal betalen en actief is in een 16-tal Nederlandse gemeenten. In Bologna kunnen stedelijke bezoekers via een website een parkeerplaats aan de rand van de stad reserveren. Iets soortgelijks bestaat al in Vilnius en Brugge.
Verder dan zulke lokale 'stand-alones' komt het voorlopig niet. Hans Zuiver en Marco Martens van ECORYS-AVM spreken in een eigen samenvatting van het project van een 'starre markt'. Parkeerbeheerders opereren vooralsnog alleen in hun eigen straatje en zien er weinig heil in om externe partijen een blik over de schutting te gunnen. Volgens hen worden automobilisten nu nog vaak aan hun lot overgelaten. Ze kenschetsen het als de primitieve 'zoek-het-maar-uit'-benadering. Europees onderzoek leert, zo stellen zij, dat het zoeken naar een parkeerplaatsje al gauw 20 minuten tijdverlies oplevert en dat in binnensteden soms wel 30 procent van de auto's uit zoekverkeer bestaat. Vraag en aanbod op parkeergebied beter op elkaar afstemmen, mag evident, zijn maar in de verbrokkelde parkeermarkt komt een centrale benadering niet makkelijk van de grond. Wel biedt Optipark, volgens Zuiver en Martens, perspectief voor bundeling en centrale beschikbaarstelling van actuele informatie over parkeergarages. Zij zien kansen om die informatie te integreren met verkeersmanagement. 'Steden lijken de meest logische trekker als het gaat om een dergelijke toepassing.’ De Europese dimensie blijft daarmee ver weg, maar lokale overheden krijgen dan wel een totaaloverzicht van de parkeergarages op hun grondgebied, onafhankelijk van de exploitant. Het Optipark-project evolueert daarmee in de richting van informatiebundeling en -voorziening, waarbij ook het straatparkeren kan worden betrokken. Een volgende vraag is of een commerciële exploitatie van een dergelijk platform mogelijk is.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.