Evaluatie tapers A12 voor nieuwe vorm van samenvoegen snelwegen

woensdag 10 maart 2021

Adviesbureau Goudappel heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de 'tapers' op de A12 ter hoogte van knooppunten Grijsoord en Waterberg te evalueren. Tapers - ofwel tapersamenvoegingen - zijn een bijzondere vorm van samenvoegingen op autosnelwegen. Het kenmerk van een tapersamenvoeging is dat de linkerrijstrook van de rechterrijbaan wigvormig versmalt en uiteindelijk ophoudt tussen twee andere rijstroken in. Deze rijstrookconfiguratie komt op de Nederlandse autosnelwegen veelvuldig voor.

-

De evaluatie is erop gericht om de verkeersveiligheid en de doorstroming van de tapers in de toekomst verder te verbeteren. Hiervoor is eerst een nullijn vastgesteld, om te bepalen of de tapers nu voldoende veilig zijn en werken zoals beoogd. 

’Mark van den Bos is senior adviseur verkeersmanagement bij Goudappel. Hij heeft de ‘baseline’ vastgelegd voor de evaluatie van ‘tapers’  om de verkeersveiligheid èn de doorstroming in de toekomst verder te verbeteren. Rijkswaterstaat heeft ideeën voor een nieuwe vorm van samenvoegen en wil  deze verbeteringen in de praktijk te testen op een tweetal bestaande samenvoegingen op de A12, bij de knooppunten Grijsoord en Waterberg bij Arnhem.

-

De nieuwe vormgeving is nog niet opgenomen in ontwerprichtlijnen. Daarom is zorgvuldig vooronderzoek essentieel. Rijkswaterstaat heeft daarvoor adviesbureau Goudappel gevraagd om ter voorbereiding op de proefsituatie een baseline te creëren zodat de nieuwe situatie goed kan worden worden met de huidige situatie.'

De evaluatie heeft geleid tot een serie waardevolle inzichten in de verkeersveiligheids- en afwikkelingsaspecten van huidige tapersamenvoegingen. Dat varieert van kleine details, zoals het verschil in de effecten van een doorgetrokken streep die wel op de taper bij Waterberg ligt, maar niet bij Grijsoord, tot essentieel referentiemateriaal om het functioneren van het nieuwe ontwerp in de proefsituatie te kunnen toetsen. 

In 2022 wordt de inrichting van de proefsituatie gerealiseerd. 

Bron: Goudappel.Afbeeldingen overgenomen met toestemming van Goudappel.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ik vind het in de bovenste situatie veiliger om het vrachtwagenverkeer en auto's met caravan in te laten voegen. In de onderste situatie ga je weer "duw en trekwerk" ondervinden van diegene die zich als sterkste profileert!

Een hogere capaciteit bevorderd de capaciteit doch mag niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid. Betreffende de verkeersveiligheid : twee aspecten zijn belangrijk , de rijstrookwisselingen en de uitwijkmogelijkheden. Voor vrachtverkeer is het lastiger om een geschikt hiaat te vinden dan voor personenauto,s. Voor invoegen en samenvoegen is een principe van belang zijnde de gewenste - en verplichte strookwisselafstanden . Er is een kans dat men in zal voegen in de gewenste strookwisselafstand. Bij de start van het gewenste strookwisselgebied hebben voertuigen niet de wens om in te voegen,terwijl aan het einde alle voertuigen de wens hebben in te voegen bij een passend hiaat op de aanliggende rijstrook . is het hiaat niet aanwezig zal het voertuig door blijven rijden tot dat het voertuig zich bevindt in het verplichte strookwisselgebied waardoor het risico bestaat dat voertuigen bij een te klein hiaat gaan invoegen met een bijbehorend risico. Voldoende lengtes van de beschreven gebieden zijn belangrijk . Taperssamenvoegingen hebben als voordeel dat ze vragen om een beperkte ruimte , echter schieten ze tekort betreffende verkeersveiligheid en de mogelijke capaciteitsverhoging. Een rechterafstreping , zoals voorgesteld zal bijdragen aan een verhoging van de verkeersveiligheid en capaciteit. Variant kan een beter strookwisselgedrag te weegbrengen en heeft als bijkomend voordeel dat er een uitwijkmogelijkheid is van gedeeltelijk gebruikmakend van de aanwezige vluchtstrook. de lengte van het gewenste strookwisselgebied en het verplichte strookwisselgebied , heeft invloed op de mate van turbulentie en zal bijdragen aan een verhoging van de capaciteit . betreffende de verhoging van de verkeersveiligheid : het verkeer zal rustiger rijden , door de gegeven lengte van het strookwisselgebied waardoor een langer tijd wordt gegeven om van rijstrook te wisselen. In hoeverre de variant capaciteitsverhogend is zal onderzoek moeten uitwijzen . Opgemerkt wordt dat een rechterafstreping in een aantal landen wordt toegepast.

Ik ben erg benieuwd hoe de rol van een vluchtstrook langs het gedeelte na de taper het rijgedrag en het gevoel bij de weggebruikers beïnvloedt. In de nu gebruikelijke taper rijdt verkeer (waarschijnlijk) overwegend rechts op de bijkomende rijstrook en kan dan moeiteloos 'invoegen'. In de andere situatie moet 'invoegend' verkeer links gaan rijden om zonder rijstrookwisseling door te rijden. Eigenlijk is dat afwijkend gedrag. En als je bij grote drukte bang bent 'opgesloten' te raken voor het verdrijfvlak, kies je er voor om je dan maar 'links' te presenteren. Tenzij je door zou kunnen rijden op een vluchtstrook na het verdrijfvlak.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.