Explosieve groei light rail in Frankrijk

dinsdag 29 augustus 2006
timer 3 min

Het marktaandeel van het stedelijk openbaar vervoer in Frankrijk is gedaald tot 15 procent. Om dit te verbeteren legt de Franse overheid in het hele land nieuwe tramlijnen aan en laat daarop moderne, comfortabele lage-vloertrams rijden. Momenteel meet Frankrijk 350 km trambaan, waarover 1,2 miljoen reizigers per dag worden vervoerd. Verdere groei ligt in het verschiet.

Frankrijk trekt opnieuw de aandacht door prestaties in het stedelijk openbaar vervoer. Afgelopen mei werd een geheel nieuw tramnet, bestaande uit twee lijnen, geopend in Mulhouse, een stad in de Elzas met 225.000 inwoners. Enkele weken later werd in het Noord-Franse Valenciennes, waar 350.000 mensen wonen, een eveneens geheel nieuw tramnet geopend. Beide systemen worden volgend jaar al weer verlengd.In Mulhouse en Valenciennes valt de zorgvuldige vormgeving van de nieuwe lage-vloertrams op. Heldere kleuren, grote raampartijen en een fris gekleurd interieur. In beide nieuwe tramsteden liggen de rails geheel op vrije baan, op kleurrijk plaveisel, afgewisseld door groene grasmatten. Er is automatische verkeerslichtenvoorrang bij alle kruisingen. Met ruim 20 km/uur is de commerciële snelheid van de trams in beide steden hoog. Ruime, transparante tramstations beogen een uitstraling van comfort en sociale veiligheid.
Deze trams hebben in de eerste plaats een transportfunctie. Maar in Frankrijk dienen ze ook ter verlevendiging en verfraaiing van de steden. Dit geldt zeker voor Valenciennes, voorheen een trieste kolen- en staalstad zonder bomen. Om dit tekort te compenseren liggen de trambanen in deze stad juist op grasmatten. Zelfs in de nauwe stationsstraat ligt de trambaan nog op een groene vrije baan.
Nieuwe tramlijnen staan dit jaar nog op stapel in Parijs en Lyon. Zo wordt in Parijs in december tramlijn 3 geopend, een 8 km lange oost-west lijn door de zuidflank van de binnenstad, ontworpen voor 125.000 passagiers per dag. In diezelfde maand wordt in Lyon eveneens een derde tramlijn geopend, een 15 km lange oost-west verbinding.
In 2007 worden de nieuwe trambedrijven van Le Mans en Nice geopend, in 2008 volgt Angers en in 2009 Toulouse. Tot nu toe zijn alle nieuwe Franse trambedrijven een commercieel succes, met vervoersprestaties ruim boven de prognoses.
De 25 grootste steden in Frankrijk zijn nu alle voorzien van hoogwaardig ov, of werken hieraan. Dit betreft ‘zware’ metro in drie steden, volautomatische mini-metro in drie steden, bus op rails in drie steden en tram in 18 steden. Een grote sprong voorwaarts vergeleken bij de drie stedelijke tramnetten in 1975.
Sinds enige tijd onderstreept de Franse regering ook de sociale rol van nieuwe trams. Zo zal tramlijn 4 in Lyon, die in 2010 gaat rijden, de zuidelijke wijk Vénissieux ontsluiten. Deze uit hoge woontorens bestaande wijk haalde in november 2005 de voorpagina’s omdat in die wijk bij ongeregeldheden veel auto’s in vlammen opgingen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.