Fietersbond pleit voor meer aandacht voor fiets

donderdag 26 april 2018
timer 2 min
De Fietsersbond betreurt de stijging van het aantal doden onder fietsers, zoals het CBS gisteren bekend maakte. De bond bepleit een lagere snelheid in de bebouwde kom, betere fietsinfrastructuur en investeringen in educatie.

Met name oudere fietsers zijn in 2017 slachtoffer geworden van een ongeluk. Dit is onder andere het gevolg van de populariteit van de fiets bij deze doelgroep, die dankzij elektrische fietsen en driewielfietsen steeds meer kilometers fietst en tot op steeds hogere leeftijd blijft fietsen. De stijging van het aantal doden op de fiets is dan ook niet los te zien van de toename van het fietsgebruik in Nederland. 

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: ‘’Dat mensen in Nederland tot op hoge leeftijd fietsen is zowel voor mensen zelf als voor de samenleving een positieve ontwikkeling die we moeten stimuleren. Fietsen zorgt bij senioren voor minder eenzaamheid, minder gezondheidsklachten en een betere motoriek, waardoor bijvoorbeeld valproblemen thuis voorkomen kunnen worden."

"Tegelijkertijd stellen oudere fietsers, vanwege hun brozere fysiek, andere eisen aan de kwaliteit van de fietsinfrastructuur. De stijgende ongevalscijfers bij oudere fietsers roepen dan ook nadrukkelijk de vraag op of overheden dit wel doorhebben en zich genoeg inspannen om deze groep een veilige fietsomgeving te bieden.’’

Volgens de Fietsersbond is het nu tijd om het tij te keren. Kluit: “Wij denken dat met een verlaging van de snelheid, in combinatie met investeringen in bredere, vergevingsgezinde fietsroutes en gerichte educatieprogramma’s heel veel leed te voorkomen is. Er is nu werk aan de winkel, de minister moet daarom alle mogelijkheden die ze heeft inzetten."

 
Auteur: Pieter Steenbergen

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden