Fiets aan de kant in Shanghai

vrijdag 13 februari 2004
timer 2 min

Een opmerkelijke ommezwaai in China. Het stadsbestuur van Shanghai heeft besloten tweewielers in alle belangrijke straten te weren. Decennia lang was de fiets hier nog de ‘king-of-the-road’, maar nu zijn het de automobielen die de heerschappij op de weg opeisen. Volgens de lokale politie zijn de fietsen verworden tot ‘sta in de weg’.

Volgens de Shanghai Daily zijn er ongeveer 9 miljoen fietsen in Shanghai, op een populatie van 20 miljoen. In 2003 zouden er nog 1 miljoen nieuwe fietsen zijn bijgekomen. Daarmee is de fiets nog steeds het dominante transportmiddel in een land waar de meeste mensen gemiddeld minder dan 800 euro per jaar verdienen. En dit zal naar verwachting ook nog wel even zo blijven, vooral in de minder ontwikkelde gebieden in het westen en noorden van China.
Maar het stadsbestuur van Shanghai is van mening dat fietsers grote druk uitoefenen op de al problematische verkeerssituatie en dus moeten de fietsen uit het centrum van de stad verdwijnen. Ook in Beijing krijgen de fietsers het steeds moeilijker, hoewel hier nog niet wordt gesproken over het verbieden van de fiets in de binnenstad. In Shanghai, dat net als enkele andere steden fietsstroken en fietsrekken heeft aangelegd, zijn het nu de auto's, de autofabrieken en de ontwikkeling van autosnelwegen die van de stad het ‘Detroit’ van China maken. Volgens het nationale bureau van statistiek is het aantal privé-voertuigen in 2002 verdubbeld tot 142 801. Naar verwachting ligt dit cijfer nu rond de 200 000. Dit getal is slechts een zesde van het totaal aantal voertuigen op de weg, aldus de Liberation Daily. De andere voertuigen zijn bussen, taxi’s, commerciële- en overheidsvoertuigen.
Protest
Pro-fietsgroepen accepteren de nieuwe maatregelen overigens niet. Volgens hen zijn het juist auto's, bussen en taxi’s die enorme druk leggen op het verkeer en daarmee ook op het milieu. Uitlaatgassen zijn momenteel een belangrijke bron van luchtvervuiling in Shanghai en andere grote steden in China. Zeker nu langzaam maar zeker de zwaar vervuilende industrie wordt weggesaneerd.
Schonere alternatieven zoals elektrische fietsen zijn juist erg populair geworden, maar vallen ook onder de nieuwe maatregel. Het verbieden van de fiets in bepaalde delen van de stad kan ook leiden tot een verdere druk op het al overvolle bus- en metrosysteem, zo waarschuwen de tegenstanders, waardoor nog meer mensen voor de auto kunnen gaan kiezen.
Shanghai komt de fietsers nog wel enigszins tegemoet met het afsluiten van een enkele winkelstraat in de binnenstad voor gemotoriseerd verkeer.

 

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.