Fiets- en groentestallen voor levendige woonwijken

vrijdag 14 augustus 2009
timer 2 min
De
De Brik, een fietsenstalling met groentewinkel, is het winnende ontwerp in de ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk van de Fietsersbond. Het Haagse ontwerpbureau Posad tekende dit ontwerp dat in een wijk functioneert als wegwijzer, verlichtingselement, kiosk, recyclepunt, fietsenshop en informatiepunt.

Via deze prijsvraag vroeg de Fietsersbond aan stedenbouwkundigen, architecten, verkeerskundigen en studenten om met ideeën te komen om de positie van de fiets in de Vogelaar- of aandachtswijken te verbeteren. Winnaar Posad bedacht voor de Rotterdamse wijk Pendrecht een netwerk van groene assen. Op de as van het fietsnetwerk staat de Brik, een combinatie van fietsenstalling en kiosk of groentewinkel. Deze fietsenstalling met economische activiteit brengt op deze manier levendigheid in een vrij monofunctionele wijk als Pendrecht. En omdat de Brik ook ’s nachts verlicht is, is ze een baken in de wijk. De studentenprijs ging naar de academie voor de bouwkunst in Arnhem. Met hun inzending, Dwalen in Den Haag, maken ze de fiets zichtbaar in de Schilderswijk. Door tijdens een evenement met oranjegeverfde fietsbanden de belangrijkste bestemmingen in de wijk aan te doen, worden de belangrijkste fietsroutes duidelijk.

Opvallende ideeën van andere inzenders waren een verhoogd fietspad bovenop een stallingsruimte en parkeerhavens, betaalde autotoegang bij scholen en diagonale fietsroutes dwars door woonblokken.

 
Auteur: Joske van Lith

De Brik, de fietsenstalling met economische activiteit, is het winnende ontwerp

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.