Fiets in de bus

dinsdag 3 oktober 2006
timer 2 min

Zo’n honderd fietsers maakten gebruik van het rugwindarrangement dat BBA Veluwe deze zomer introduceerde op de bussen in het Veluwe-concessiegebied. Rugwind deden fietsers op in de buitenlucht, de onherroepelijke tegenwind werd opgevangen door de bus. Fietsers in dit gebied kregen tot 3 september de kans om een heen en/of terugreis van een fietstocht met de bus af te leggen. Uit de eerste reacties blijkt dat de reigers tevreden waren over deze service.

Een eenvoudige constructie op de balkons in de bussen creëerde plaats voor twee meereizende fietsen buiten de spitsuren. Eerdere initiatieven om de fiets mee te nemen op de reguliere ov-bus sneuvelden stuk voor stuk. BBA-Veluwe pakte de draad weer op en bood in de afgelopen maanden de balkonruimte in de bussen op de Veluwe aan voor de stalling van twee fietsen. Slechts door het aanbieden van twee spinnen om de fiets vast te zetten aan het omringende buizenframe van de balkonruimte maakte BBA de bussen geschikt voor een meereizende fiets. Er hing wel een prijskaartje aan en succes was niet op voorhand verzekerd. Voor 5 euro per rit mocht de fiets mee, maar eventuele rolstoelen of buggy’s kregen voorrang op de balkonruimte. Bij ieder verkocht fietskaartje werd een formulier verstrekt met het verzoek om het emailadres op te schrijven en achter te laten bij de chauffeur. Na enige tijd zijn deelnemers benaderd met het verzoek een vragenlijst in te vullen. Hoewel de evaluatie van deze vragenlijsten nog niet is afgerond blijkt uit een inventarisatie wel dat de prijs in ieder geval geen drempel was. Ook veroorzaakte het systeem geen overlast, aldus Glenn Engelen, marketeer van BBA Veluwe. Afhankelijk van de eindresultaten wordt het rugwindarrangement volgend jaar weer ingevoerd en misschien wel definitief, dat wil zeggen het hele jaar door.
De meerwaarde van dit systeem ten opzichte van voorgaande ‘gesneuvelde’ constructies om de fiets mee te nemen in de bus, zoals een fietsenrek voorop de bus of een aanhanger achter de bus, is volgens Engelen het gemak, eenvoud en begrijpelijkheid van de service. ‘Op de Veluwe rijden alleen lage-vloerbussen. De fietser rijdt de fiets makkelijk de bus in zet hem snel goed vast. Ook de betaling gaat eenvoudig via een combikaartje bij de chauffeur.’
Fietsers konden van deze faciliteit gebruikmaken in het hele Veluwe-concessiegebied dat globaal loopt van Zwolle naar Arnhem en van Deventer tot Amersfoort.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.