Fietsende werknemer krikt bedrijfsresultaat op

donderdag 8 januari 2009
timer 3 min

Fietsende werknemers zijn fitter en presteren beter. Alleen daarom al zouden werkgevers zich meer moeite moeten doen om van autoforensen fietspendelaars te maken. Zulke inspanningen verdienen zich namelijk terug in de vorm van betere bedrijfsresultaten. Of die vlieger opgaat, moet eind volgend jaar blijken als het Vervoers Coördinatie Centrum Rijnmond de balans opmaakt van een innovatief fietsprogramma dat dit najaar startte.

Milieu, leefbaarheid en gezondheid waren de voornaamste drijfveren in mobiliteitsplannen van overheden en bedrijven tot nu toe, maar het VCCR tapt nu welbewust uit een ander vaatje. Ook puur bedrijfseconomisch zouden werkgevers garen spinnen als hun werknemers meer in beweging komen en de auto vaker laten staan. ’Werkgevers hebben vaak wel een fietsplan en doen ook wel aan promotie maar vaak blijft de praktijk beperkt tot een fiscale faciliteit waarmee personeelsleden goedkoop een fiets kunnen aanschaffen’, zegt VCCR-directeur Bas Hilckmann. Werkgevers menen daarmee, volgens hem, aan hun maatschappelijke en morele verplichting te voldoen, zonder zich te realiseren dat het ook de bedrijfsvoering ten goede kan komen. Volgens Hilckmann is wetenschappelijk tot nu toe alleen vastgesteld dat fitnesstraining vanuit het bedrijf de arbeidsprestatie stimuleert. Dat fietsforensisme óók gunstig uitpakt voor arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim doet dalen, ligt daarmee volgens Hilckmann wel voor de hand, maar wetenschappelijk vastgesteld is dat nog nooit. Voor het project, in opdracht van de stadsregio Rotterdam, werkt het VCCR samen met de GGD Rotterdam-Rijnmond. Voorts is het Erasmus Medisch Centrum bij de projectstudie betrokken. Eind november is het fietsprogramma gestart met zo’n 100 kandidaten; de meesten in de leeftijdsklasse 35-50 jaar. Voor eind dit jaar moeten nog 150 extra deelnemers worden geworven. Via grote werkgevers zoals de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland, maar ook Shell, Esso en accountantskantoor PricewaterhouseCoopers NV én via advertenties in het Algemeen Dagblad zoekt VCCR werknemers die voortaan minimaal twee à drie keer per week minstens 30 minuten bewegen, bij voorkeur door een overstap in het woon-werkverkeer van de vier- naar de tweewieler.

Muziek
Het onderzoek start met een nul-meting. Die bestaat uit een fitnesstest met gelijktijdige meting van de hart-/longfunctie en met het invullen van een vragenlijst. Kandidaten maken zelf een inschatting van hun arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim alsmede van hun ’welbevinden’. Test en enquête worden tijdens het proefjaar twee keer herhaald, waardoor een vergelijking mogelijk wordt. ‘Objectieve metingen leggen misschien meer gewicht in de schaal maar zijn in dit geval moeilijk te organiseren’, zegt Hilckmann. Voor arbeidsproductiviteit is niet direct een absolute meetlat voorhanden terwijl bedrijven voor ziekteverzuim vaak uiteenlopende registratiemethodes hanteren. Bovendien raak je met dergelijke gegevens al snel in de privacy-sfeer.
’We zoeken inactieve mensen die een duwtje in de rug nodig hebben om minder vaak met de auto naar het werk te rijden. Na het testjaar is voor de volhouders een iPod-shuffle beschikbaar. Dat is weer eens wat anders dan een regenpak. Bovendien beklemtoon je daarmee te veel de eventuele nadelen van fietsgebruik’, meent Hilckmann.
Of er voor werkgevers klinkklare muziek zit in een actiever fietsbeleid, moet eind 2009 duidelijk zijn geworden. Daarmee zou voor de eerste keer worden aangetoond dat fietsen de bedrijfsresultaten kan verbeteren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.