Fietsersbond: minder fietsslachtoffers door airbag op autoruit

maandag 21 april 2008
timer 1 min

Een airbag op de voorruit van auto’s bespaart jaarlijks 60 dodelijke en 1500 zwaargewonde fietsslachtoffers. Dat concludeert de Fietsersbond op grond van onderzoek van TNO.

In opdracht van de Fietsersbond onderzocht TNO wat er gebeurt wanneer een fietser tegen een auto botst. TNO heeft 12000 botssimulaties uitgevoerd en daaruit blijkt dat fietsers bij een aanrijding in de meeste gevallen met hun hoofd de voorruit raken. Voetgangers komen niet hoger dan de motorkap.
Op grond van dit onderzoek roept de Fietsersbond de politiek en auto-industrie op om maatregelen te nemen, die de kans op ernstig letsel verminderen. De bond pleit voor een airbag op de voorruit van de auto. De Fietsersbond concludeert verder uit het TNO-onderzoek, dat botsingen met auto’s met een hogere motorkap leiden tot zwaarder letsel aan bijvoorbeeld bekken en onderrug. De bond wil daarom een ontmoedigingsbeleid voor dat soort auto’s in de bebouwde kom.
Aanleiding voor het onderzoek is dat het totale aantal verkeerslachtoffers daalt, maar het aantal fietsslachtoffers niet. In 2006 kwamen 216 fietsers om het leven, waarvan 106 door een botsing met een personenauto.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.