Fietssnelweg troef in Twents fietsbeleid

dinsdag 1 augustus 2006
timer 3 min

Om Twente meer te laten fietsen is 70 miljoen euro nodig. Dat bedrag moet volgens plannen van de Regio Twente de komende jaren op tafel komen. Enerzijds is dat voor een zogeheten 'fietssnelweg' van rond 40 kilometer van Nijverdal tot de Duitse grens, anderzijds voor een samenhangend hoogwaardig netwerk dat alle kernen van meer dan 2000 inwoners met elkaar verbindt. Begin volgend jaar moeten de 14 gemeenten van het samenwerkingsverband de knoop doorhakken.

Achtergebleven op fietsgebied was en is Twente niet. Voor heel Overijssel geldt dat 30 procent van de verplaatsingen per fiets wordt afgelegd. 'Ook in Twente ligt het gebruik van de fiets in woon/werk- en woon/schoolverkeer boven het landelijk gemiddelde. Dat Enschede een studentenstad is, speelt natuurlijk ook een rol', meldt projectleider fietsbeleid Karsten van Heggeler van het intergemeentelijk verband. Toch wil de regio de lat nog hoger leggen: niet voor verplaatsingen tot 7,5 maar tot 10 km zou de fiets het belangrijkste vervoermiddel moeten zijn. Daarmee moet het gevaar worden gekeerd dat bij toenemende verstedelijking er navenant meer en meer fietsknelpunten en -barrières ontstaan.
Belangrijk ingrediënt is de fietssnelweg: een snelle kern-tot-kernverbinding die over het grootste deel van het traject parallel aan spoorlijnen loopt en waarvoor in de meeste gevallen ruimte beschikbaar is. De snelweg zou - volgens een voorzichtige variant - 45 miljoen euro moeten kosten. Het geld kan mondjesmaat op tafel komen; voor het project geldt volgens Ten Heggeler een looptijd tot 2020. Binnen een zone van anderhalve kilometer ter weerszijden van het spoor moet de fietssnelweg een aanzuigende werking hebben. Als 10 procent van de automobilisten daar voortaan de fiets neemt, levert dat een CO2-besparing op van 425 ton per jaar, aldus Ten Heggeler.
Wat de snelweg snel maakt is dat tweewielers vrijwel overal ongehinderd door kunnen rijden. Waar 'dikke' autowegen worden gekruist, krijgt de fietser vrije (onder)doorgang. Tussen Hengelo en Borne is ter hoogte van een industrieterrein al een tunnel voorzien terwijl in Almelo een groot deel van het spoor ondergronds wordt aangelegd.

Fietsnetwerk
Goedkoper en volgens Ten Heggeler binnen vijf jaar te realiseren is het 'hoogwaardig fietsnetwerk'. Voor 25 miljoen kunnen ontbrekende schakels tussen kernen worden aangelegd. In alle gevallen staan voor de fietsers vrijliggende paden of parallelwegen ter beschikking. Alleen bij verbindingen tussen kernen onder de tweeduizend inwoners zijn nog fietsstroken op de weg toegestaan. Volgend jaar moeten de Twente gemeenten zich in het kader van het regionaal mobiliteitsplan uitspreken over fietssnelweg en -netwerk.
Twente leent zich bij uitstek voor een snelle fietsverbinding, propageerde de Twentse hoogleraar prof. dr. ir. Martin van Maarseveen al zes jaar terug. De stedenband tussen Almelo en Enschede en de concentratie van bebouwing zouden zo'n verbinding kansrijk maken.
In de kop van Overijssel heeft de provincie eveneens het voortouw genomen voor stukjes fietssnelweg. Te beginnen op de stukken Zwolle-Dalfsen en Zwolle-Kampen krijgt de fietser letterlijk en figuurlijk zo veel mogelijk groen licht. Ook goede stallingen, verlichting en beplanting horen daarbij.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.