Fietsverbindingen moderniseren om de bereikbaarheid te verbeteren

maandag 10 augustus 2009
timer 3 min

Speciale snelfietsroutes of comfortabele doorgaande fietsroutes op de wat langere afstanden worden steeds vaker gezien als een middel om de bereikbaarheid te verbeteren. Doorrijden op de fiets als alternatief voor stilstaan in de file. De Broekpolderweg, parallel aan de A20, tussen Vlaardingen en Maassluis heeft hiertoe een metamorfose ondergaan. De matig onderhouden klinkerweg is veranderd in een weg met geasfalteerde fietsstroken en snelheidsremmers voor het autoverkeer.

Deze belangrijke fietsverbinding is nu een stuk comfortabeler geworden. Op deze manier hopen de betrokken overheden dat de fiets kan meewerken aan ‘de vraagreductie’ voor de A20, zoals Frank Akkermans van de Zuid-Hollandse netwerkorganisatie Bereik! het uitdrukt. In 2005 stond de Broekpolderweg nog bovenaan in het lijstje slechte fietsverbindingen op het internetmeldpunt van de Fietsersbond. Fietsers hadden veel klachten over het onderhoud (kuilen en hobbels die zelfs valpartijen veroorzaakten) en hard rijdend sluipverkeer. Belangrijk struikelblok voor het verbeteren van de vijf kilometer lange fietsverbinding bleek de beheersituatie. Vlaardingen en Rijkswaterstaat zijn de wegbeheerders, maar de weg ligt ook op het grondgebied van de gemeente Midden-Delfland. Een bestuurlijke knoop die voor jarenlange stagnatie zorgde. Uiteindelijk zorgde Bereik! voor ontwarring. In deze organisatie werken de stadsregio’s, de gemeenten Rotterdam en Den Haag en de provincie Zuid-Holland samen. Vlaardingen nam het voortouw voor de uitvoering, ook op het gedeelte waar Rijkswaterstaat de wegbeheerder was. De weg kon niet veranderd worden in een echt fietspad, zoals de Fietsersbond graag had gezien, vanwege de ontsluiting van twee agrarische bedrijven. De klinkers op het middengedeelte en de drempels moeten nu het verkeer ontmoedigen dat de file op de A20 wil omzeilen. Hoewel de verbeterde fietsverbinding dus niet helemaal optimaal is hoopt Bereik! toch dat deze weg de weggebruikers van de A20 zal verleiden om over te stappen op de fiets.

 

Het verleiden van automobilisten staat helemaal centraal bij de nieuwste projecten van Fiets Filevrij! In de afgelopen jaren is in het kader van de mobiliteitsaanpak van het ministerie gewerkt aan het verbeteren van vijf fietsverbindingen op filerijke trajecten, met een bijdrage van 15 miljoen euro. Eind vorig maakte minister Camiel Eurlings bekend nog eens tien miljoen te steken in twee van dergelijke verbindingen: Arnhem - Nijmegen en Leiden - Den Haag.

 

Voor Arnhem - Nijmegen is nu de intentieverklaring ondertekend door de betrokken gemeenten, de stadsregio en de Fietsersbond. In 2012 moet de nieuwe verbinding klaar zijn. Het doel is de huidige verbinding (van ongeveer 18 kilometer) te verbeteren en te bekorten met enkele kilometers. Dat betekent de aanleg van enkele ontbrekende schakels, het opknappen van bestaande fietspaden en het verhelpen van een aantal knelpunten, zoals de passage van de A15.

 

Het hele project kost zo’n 25 à 30 miljoen euro waarbij de fietstunnel onder de A15 een belangrijke kostenpost is. Volgens berekening zal de nieuwe snelfietsroute minimaal 600 nieuwe gebruikers opleveren. Dat zijn niet allemaal mensen die de hele afstand zullen afleggen. Men verwacht veel nieuwe gebruikers uit plaatsen tussen Arnhem en Nijmegen in, zoals Elst en Bemmel. Tussen Arnhem en Nijmegen wordt nog volop gebouwd, waardoor de druk op het wegennetwerk verder zal toenemen. Bovendien wordt er de komende jaren flink aan de weg gewerkt. Het onderzoek naar de beste variant voor de fietstunnel onder de A15 is bijna afgerond.

 

Meer informatie

 
Auteur: Joske van Lith

De Broekpolderweg langs de A20 is na een metamorfose een comfortabele asfalt fietsroute

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.