Filezwaarte meer dan gehalveerd in 2020

maandag 4 januari 2021

In 2018 en 2019 nam de filezwaarte nog toe, maar in 2020 daalde de filezwaarte met maar liefst 63 procent. Dat meldt de ANWB op basis van filecijfers. In januari en februari van vorig jaar nam de filezwaarte nog wel toe, maar vanaf de coronamaatregelen van 15 maart - waaronder de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken - daalde de filedruk gestaag. Dagelijkse files waren vanaf dat moment vrijwel verleden tijd. 

2020 begon op verkeersgebied niet positief. Door een combinatie van dichte mist en vuurwerk op oudjaarsnacht ontstonden diverse kettingbotsingen. Nog geen maand later, op 28 januari, zorgde het weer met hagelbuien en windstoten voor een record-avondspits van 951 kilometer. Op 9 februari bezocht storm Ciara Nederland, wat ook op de weg voor overlast zorgde. 

Op 10 maart kregen inwoners van Noord-Brabant al het advies om zo min mogelijk te reizen en zo verspreiding van het coronavirus te beperken. De filezwaarte daalde vanaf dat moment, niet alleen in Brabant, maar ook in Gelderland, Utrecht en Limburg. Op 15 oktober volgde de oproep om thuis te werken aan alle Nederlanders. Sindsdien zijn de gebruikelijke drukke ochtend- en avondspitsen uitgebleven. 

In het voorjaar constateerde de ANWB wel op andere momenten dan gebruikelijk files. Door het mooie weer in het voorjaar en in de zomervakantie stonden we overdag vaker in de file. Het uitblijven van veel buitenlandse vakanties zal hier aan hebben bijgedragen. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.