Financieel voordeel vrachttram geeft doorslag

donderdag 6 september 2007
timer 3 min

Kostenbesparing is voornaamste reden voor vervoerders en winkeliers om van de diensten van de Amsterdamse vrachttram gebruik te maken. Het innovatieve en duurzame karakter van het transportmiddel is bijkomend motief, stelt exploitant CityCargo Amsterdam vast. Nu duidelijk is dat in Amsterdam echt goederentrams gaan rijden, worden potentiële klanten gepolst.

‘Ruim 75 procent van de door ons benaderde bedrijven is geïnteresseerd’, zegt de woordvoerder van CityCargo, Jupijn Haffmans. In juli verleende de gemeente Amsterdam het bedrijf een exclusieve 10-jarige concessie voor het goederenvervoer per vrachttram. De bedoeling is dat in de tweede helft van 2008 de trams daadwerkelijk gaan rijden.
De potentiële afnemers van de vrachtdienst - zowel vervoerders als retailers - zijn volgens de woordvoerder vooral gevoelig voor het financiële gewin. De transportkosten per tram liggen 15 procent lager dan bij vervoer door vrachtwagens. Dit verschil in kosten heeft alles te maken met de omstandigheden in de Amsterdamse binnenstad, de smalle straatjes, de venstertijden en andere voorschriften, aldus Haffmans.
Hier bovenop komt nog een andere kostenbesparing. Bedrijven kunnen bij gebruik van de vrachttram hun goederen met grotere vrachtwagens bij het beginpunt van de tram aanleveren. Dat de vrachttrams duurzaam en vernieuwend zijn, is volgens de woordvoerder voor bedrijven een aanvullende reden om in zee te gaan met de transportdienst.
Met het nieuwe transportmiddel wil de gemeente Amsterdam het vrachtverkeer in de stad verminderen, met als doel verbetering van de luchtkwaliteit en de doorstroming van het verkeer in de binnenstad.
Het nieuwe transportsysteem werkt als volgt. Bij distributiecentra aan de rand van de stad leveren vrachtwagens goederen af. De spullen worden vervolgens in de goederentrams geladen. De trams transporteren de spullen naar verschillende punten in het centrum, via het bestaande netwerk. Op de knooppunten in het centrum nemen elektronische vrachtwagentjes de lading over en brengen deze naar hun bestemming - een supermarkt, winkel of horecagelegenheid.
De vrachttram kreeg groen licht na een aantal geslaagde proefritten in maart van dit jaar. Met omgebouwde passagierstrams zijn in totaal 150 ritten op alle tijden van de dag gereden. Uit deze ritten moest met name blijken of reizigerstrams en goederentrams zonder noemenswaardige hinder op dezelfde rails uit de voeten kunnen. Regel daarbij is dat het reizigersvervoer altijd voorrang heeft. Doordat de vrachttrams flexibele routes hebben, kunnen zij desondanks goed doorrijden. Over de operationele afspraken sloot Amsterdam een convenant met het stadsvervoer GVB, gelijktijdig met de concessieverlening aan CityCargo.
Uit de proef kwamen geen belemmeringen naar voren. Genoeg reden om opdracht te geven tot het ontwerpen van een heuse vrachttram. Dit gebeurt in Duitsland, waar al ervaring is met de bouw van goederentrams, aldus de CityCargo-woordvoerder.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.