Finland voorop met centraal verkeersinfosysteem

vrijdag 6 juni 2008
timer 3 min

600 video-kentekenregistratiesystemen houden het Finse verkeer sinds dit voorjaar in de gaten. Ze voeden daarmee een nationale databank voor verkeersmanagement en actuele verkeersinformatie.

'Tiehallinto', de Finse nationale wegenautoriteit, is met dit systeem Europees haantje de voorste. Het model is ontwikkeld door ARS T&TT. Het kan – zij het op bescheiden schaal - als voorbeeld dienen voor de Nederlandse NDW, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Die gaat onder het motto 'snel naar betere bereikbaarheid' volgens planning volgend jaar de lucht in en zou dankzij uitgekiend verkeersmanagement tot een reductie van het aantal file-verliesuren moeten leiden van vijf à tien procent.
In totaal wordt de verkeersstroom in Finland via kentekenherkenning op 3000 kilometer hoofdweg gemonitord. Ter vergelijking: voor Nederland (acht keer kleiner maar meer dan drie keer zoveel inwoners) gaat de NWD uit van verkeersgege­vens op een basisnetwerk van hoofdwegen en toeleidende wegen van 6600 kilometer.
Het Finse systeem reikt van Helsinki tot Oulu, net onder de poolcirkel. Met de VTT-units (kentekenregistratie door middel van video) worden zowel reistijden als verkeersintensi­teiten gemeten.
Typisch Fins is dat de systemen weersextremen aan moeten kunnen. De gegevens worden realtime via UMTS naar het rekencentrum van ARS T&TT gezonden. Daar vinden bewerking en distributie plaats. Het bedrijf is met Tiehallinto voor dit zogeheten 'Finnish Travel Times'-project een exploitatieovereenkomst van vijf jaar aangegaan.
Finland, Noorwegen en Nederland zijn het actiefst op het gebied van inwinning, bewerking en verspreiding van verkeersgegevens. De drie landen wisselden vorig jaar zomer tijdens het zesde 'ITS in Europe'-congres in het Deense Aalborg ervaringen uit. 'De Nederlandse aanpak is wel het meest grootschalig en uitgebreid', meent Paul Potters die voor Connekt (mobiliteitsnetwerk van tachtig overheden, bedrijven en kennisinstellingen) het congres in Denemarken bijwoonde. Enige relativering van de Finse primeur is wel nodig, blijkt uit zijn woorden. Het land is niet alleen zeer dunbevolkt maar kent eigenlijk alleen snelwegen in de driehoek Helsinki, Turku, Tampere.
Organisatorisch voordeel in Finland is dat de voor het systeem relevante hoofdwegen alle onder het beheer van de nationale wegenautoriteit vallen, licht ARS-directeur J. Linssen toe. 'Weliswaar is Finland dun bevolkt maar in het zuiden is het congestieprobleem vergelijkbaar met dat rond andere Europese steden'. Verschil is dat in Finland gezien de grote afstanden vaak sprake is van lange reistijden waarbij zich uitzonderlijke weersomstandigheden kunnen voordoen. Met een sneeuwstorm kan een rit plotseling twaalf in plaats van zes uur duren. Marktpartijen die bij 'Finnish Travel Times' de distributie van verkeersinformatie voor hun rekening nemen, kunnen tevens een historische database opbouwen waarmee reistijden beter voorspeld kunnen worden.De Nederlandse Nationale Databank Wegverkeersgegevens is intussen in het kader van de aanbesteding de tweede 'zeef'-ronde ingegaan. Vóór 1 november worden uit acht consortia maximaal vier definitieve deelnemers geselecteerd: één voor het centrale systeem en twee, hooguit drie voor de 'geografische percelen' waarvoor Nederland in drie regio's (noordoost, Randstad en zuid/zuidwest) is ingedeeld, zo meldt projectleider Menno Olman.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.