Flexitax: commerciële ‘regiotaxi’

maandag 31 juli 2006
timer 3 min

Flexitax in Fryslân, een ongesubsidieerde ’regiotaxi’. De individuele passagier huurt per taxi één zitplaats voor een interessant commercieel tarief. Daarnaast voeren de taxibedrijven die onder naam Flexitax opereren, collectieve vervoersopdrachten uit voor gemeenten, instellingen en bedrijven. Verschil met dé regiotaxi? Het tarief voor de particuliere reiziger wordt niet door een ov-autoriteit gesubsidieerd. Een eerste stap naar ongesubsidieerd collectief ov-vervoer? ‘De klant zal dat bepalen’, is de reactie van de provincie Fryslân.

Het ruim een jaar geleden geïntroduceerde vervoerssysteem Flexitax hanteert sinds 1 juli geen taximeter meer, maar een ov-zonetarief. Vergelijkbaar met het strippenkaartsysteem wordt bij iedere rit een startzone geheven. Het zonetarief is € 4,25. Een stadsrit in Leeuwarden komt daarmee bijvoorbeeld op € 8,50. Minder dan het tarief voor de reguliere straattaxi, maar de passagier huurt dan ook slechts één zitplaats en kan dus medepassagiers verwachten. De Flexitax valt daardoor onder collectief openbaar vervoer.
‘Het is gewoon commercieel vervoer, met overeenkomsten met het openbaar vervoer’, zegt Ale Kort, woordvoerder van Flexitax. De veranderingen in het openbaar vervoer in Fryslân: verdunning van het busvervoer op het platteland, wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning en de groei van persoonsgebonden budgetten in de gezondheidszorg gaven aanleiding voor de ontwikkeling van het Flexitax-concept. Volgens Kort een multifunctioneel taxiconcept voor meerdere doelgroepen en particulieren.
Negen Friese taxiondernemers zien sinds februari 2005 brood in dit concept. De winst zit volgens Kort in de optimale coördinatie van onze voertuigen. De bedrijven proberen onderling hun ritten optimaal met ander vervoer (deur- naar halte) te combineren en het aantal ritten zonder passagiers te beperken.
KNV Taxi de brancheorganisatie voor het taxivervoer protesteerde onlangs nog tegen een nieuwe, door minister Peijs voorgestelde tariefstructuur voor de straattaxi, waarbij- evenals bij de Flexitax- de component 'tijd' uit het tarief wordt gehaald. WoordvoederArjen Boukema: ‘Wij verwachten dat er dan kilometertarieven gehanteerd gaan worden, afhankelijk van de verkeerssituatie, tijd van de dag en de drukte. Een ander onderdeel uit de voorstellen van de minister juichen wij wèl toe. Dat is de mogelijkheid om de verhuur per zitplaats mogelijk te maken. Hierdoor ontstaat er mogelijkheden voor deeltaxi's. Flexitax loopt op deze ontwikkeling vooruit. Het is een innovatief concept, met pluspunten voor zowel de bedrijven als de consument, waarbij ook in dunbevolkte gebieden de bereikbaarheid en personenmobiliteit worden gediend.
Maar, benadrukt Boukema: ‘Flexitax is geen regiotaxi, maar straattaxivervoer met zitplaatstarieven.’ Grootste verschil met regiotaxi is volgens hem dat er geen centrale opdrachtgever (zoals een provincie of gemeente) bij is gemoeid. Het is dus geen contractvervoer. De bedrijven die meedoen aan Flexitax doen dat niet namens een opdrachtgever, maar voor hun (grotere en individuele) klanten.’
Erwin Hartman, woordvoerder voor Connexxion, ziet Flexitax niet direct als een commerciële concurrent op het gebied van collectief vraagafhankelijk vervoer. Ook al hanteert Connexxion in diverse regio’s beduidend lagere tarieven voor de regiotaxi-reizigers, het verschil wordt weer betaald door de ov-autoriteit. Of de provincie Fryslân in dit concept mogelijkheden ziet om dit type vervoer aan de markt over te laten? ‘Dat bepaalt de klant’, aldus een woordvoerster van de provincie.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.