Focus op veiligheid onderliggend wegennet

donderdag 9 juli 2009
timer 3 min
Binnen bereikbaarheidsstudies moet meer aandacht komen voor de verkeersveiligheid op het onderliggend wegennet. Zeker nu het onderliggend wegennet wordt gezien als belangrijke kans om de regionale bereikbaarheid te verbeteren. Deze opdracht is een van de opmerkelijkste punten uit het Actieprogramma Verkeersveiligheid 2009 - 2010. Dit jaarlijkse programma is een uitwerking van het Strategisch plan verkeersveiligheid 2008 -2020.

Het Actieprogramma is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat opgesteld in overleg met Interprovinciaal Overleg, de Stadsregio’s Verkeer en Vervoer, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het is een (niet uitputtende) lijst met maatregelen die per bestuurslaag aangeeft, waar het komende jaar op ingezet wordt.

 

Een van de zogenoemde generieke maatregelen is aandacht voor de verkeersveiligheid op het onderliggend wegennet in bereikbaarheidsstudies. In deze studies, zoals het onlangs verschenen ‘Randstad altijd bereikbaar’ van de Raad voor Verkeer en Waterstaat, wordt veelvuldig het gebruik van het onderliggend wegennet genoemd als oplossing om de bereikbaarheid te garanderen bij files op het hoofdwegennet. Daarbij krijgt de verkeersveiligheid vaak weinig aandacht. In het Actieprogramma staat nu dat er voortaan ook een doorrekening van de effecten op verkeersveiligheid moet plaatsvinden om tot een ‘echt integrale afweging’ te komen. Verder bevat de lijst veel bekende maatregelen die worden gecontinueerd zoals, een duurzaam veilige weginrichting, handhaving, permanente verkeerseducatie en voorlichting rond rijden onder invloed (de BOB-campagne).

 

Minder voor de hand liggend, is het onderzoek naar de fietsersairbag door TNO. Er komt mogelijk een proef met deze airbag aan de buitenkant van de auto. Verder gaat Verkeer en Waterstaat zich hardmaken voor het aanscherpen van de testprocedures van EuroNCAP om ook de ‘botsvriendelijkheid’ van personenauto’s ten opzichte van fietsers mee te wegen.

Het actieprogramma noemt verder doorgaan met het, op vrijwillige basis, stimuleren van snelheidsbegrenzers als ISA en speedalert. Het alcoholslot voor notoire overtreders staat voor 2010 op het programma.

 

Veilig Verkeer Nederland is gematigd enthousiast over het actieprogramma. ‘Wij zien goede initiatieven, maar hadden graag wat dwingender maatregelen gezien op het gebied van snelheidsbeheersing’, zegt beleidsmedewerker Geert Hendriks. ‘Wat ons betreft mogen elektronische hulpmiddelen op dit gebied, zoals ISA en speedalert nu echt wel eens worden ingevoerd voor onverbeterlijke hardrijders. Maar in de plaats daarvan gaat er opnieuw onderzoek plaatsvinden naar de rol van ISA bij snelheidsbeheersing. Wij denken dat het tijd wordt om door te pakken op dit gebied.’

 

Positief is Hendriks over de aandacht voor de verkeersveiligheid op het onderliggend wegennet. ‘We moeten goed uitkijken bij het gebruik van het onderliggend wegennet als overstroomgebied voor het hoofdwegennet. Het ongevalsrisico op 80-kilometerwegen is immers aanzienlijk groter dan op het hoofdwegennet.’

 

Ook de Fietsersbond is blij met deze aandacht. Daarnaast is de bond tevreden met de aandacht voor de dode hoek. Beleidsmedewerker Wim Bot: ‘In het Nationale Mobiliteitsberaad zal aandacht worden gevraagd voor een kruispuntinrichting die de dode hoek-problematiek vermindert. Daar zijn we heel blij mee. Er zijn dit jaar alweer een paar dodelijke slachtoffers gevallen, dus dat is hard nodig.’

 
Auteur: Joske van Lith

Het alcoholslot staat voor 2010 op het programma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.