Forse stijging aantal speed-pedelecs

donderdag 29 augustus 2019
timer 1 min
Het aantal speed-pedelecs op de Nederlandse wegen is de afgelopen twee jaar fors toegenomen. Dat meldt het CBS. In totaal rijden er nu meer dan zeventienduizend speed-pedelecs op de Nederlandse wegen.

Een speed-pedelec is een elektrische fiets met ondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Sinds januari 2017 gelden voor speed-pedelecs dezelfde regels als voor bromfietsen. Zo moet de berijder een helm dragen en is een kenteken en verzekering verplicht.

62 procent stijging

In 2017 telde Nederland nog ruim tienduizend speed-pedelecs, nu is dat gestegen tot 17,2 duizend exemplaren. Dat is een stijging van 62 procent.

55-plussers

De speed-pedelec is vooral populair onder 55-plussers. Twee van de drie geregistreerde exemplaren was in bezit van fietsers tussen de 45 en 65 jaar; 6,5duizend speed-pedelecs stonden op naam van 55-plussers, ten opzichte van 3,5 duizend in 2017.

Jongere mensen

Slechts zeven procent van de speed-pedelecs stond op naam van jongere mensen (de groep van 18 tot 35-jarigen). In concrete aantallen is dat minder dan duizend exemplaren.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.