Friesland wil aantal eenzijdige rijongevallen terugdringen

vrijdag 25 januari 2008
timer 2 min

Langs de Friese wegen zijn sinds deze week indringende mottoborden te zien, waarop de weggebruiker in één klap de gevolgen ziet van gevaarlijk rijgedrag – slippartijen met soms een fatale afloop. De borden zijn onderdeel van de campagne ‘Gebruik je hoofd, niet je airbag’ van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF).

De campagne is opgestart naar aanleiding van een onlangs gehouden onderzoek van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Uit dat onderzoek bleek, dat het aantal mensen dat gewond raakt bij eenzijdige ongevallen erg hoog is. De drie noordelijke provincies hebben daarom besloten een campagne te starten met als doel het aantal slachtoffers terug te dringen. In Groningen en Drenthe was deze al, in samenwerking met de ANWB, van start gegaan, nu volgt ook de provincie Friesland.
In de drie noordelijke provincies raken jaarlijks bijna 1200 mensen ernstig gewond bij eenzijdige ongevallen, soms met fatale afloop. Deze ongevallen worden voornamelijk veroorzaakt doordat de bestuurders zijn afgeleid door ander zaken dan autorijden, onder invloed van medicijnen of omdat ze oververmoeid zijn. Omdat de provincies het aantal slachtoffers wil verminderen, is met de campagne ‘Gebruik je hoofd, niet je airbag’ gestart. Deze boodschap wordt ook uitgezonden via radiospotjes op de regionale omroep.
Naast de campagne neemt de provincie meerdere maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Zo worden ook infrastructurele maatregelen genomen, zoals het verbreden van wegen of het aanbrengen van nieuwe markeringen. De politie zal op sommige risicowegen intensiever controleren op snelheid en agressief rijgedrag.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.