Fryslân wil fietsaandeel woon-werkverkeer opvoeren

woensdag 7 december 2005
timer 2 min

Friezen pakken vaak de fiets voor werk en recreatie en voelen zich ook veilig op de provinciale fietspaden. Een meerderheid, 70 procent, gaat op de fiets naar het werk als de afstand minder dan vijf kilometer is. Dit blijkt uit een provinciaal onderzoek naar het fietsgedrag in Fryslân. De provincie wil nu extra maatregelen treffen om ook het fietsaandeel tussen 7,5 en 15 km te bevorderen.

In juli ontvingen 4000 willekeurig geselecteerde huishoudens in Fryslân een schriftelijke enquête over fietsgebruik. Gedeputeerde Staten wilden weten wanneer en waarom volwassen inwoners wel of geen gebruik maken van hun fiets en welke wensen en behoeften zij ten aanzien van provinciale fietsvoorzieningen hebben. Daarnaast was informatie nodig over de plaats van de fiets ten opzichte van de auto, om te kunnen bepalen welke maatregelen nodig zijn om het fietsgebruik in de provincie te stimuleren. Een hoog percentage, bijna de helft van alle benaderde inwoners nam de moeite om de enquête in te vullen. Uit de resultaten blijkt dat ruim 83 procent van de respondenten de fiets dagelijks of enkele malen per week gebruikt. Vrijetijdsbesteding is de meest genoemde reden voor het fietsgebruik (77 procent). Over de veiligheid van de provinciale fietspaden is 97 procent tevreden. De respondenten beoordelen die kwaliteit met rapportcijfer 7. Wel zou de provincie meer nadruk moeten leggen op uitbreiding van het recreatieve fietsnetwerk en het aantal picknick- en rustplaatsen. En ook zijn er klachten over zwerfvuil langs de fietspaden. Volgens gedeputeerde T. Baas hebben de reacties waardevolle informatie opgeleverd voor het provinciale fietsbeleid. ‘Een belangrijke conclusie is dat op afstanden tot 10 km de meeste kansen te vinden zijn voor het vergroten van het fietsgebruik voor woon-werkverkeer.’ Van de respondenten die verder dan vijf kilometer van het werk wonen gaat nog slechts 18 procent op de fiets naar het werk. De provincie neemt de conclusies mee in de uitwerking van maatregelen in het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan (PVVP) 2006. De resultaten zijn verder van belang bij het prioriteren van de acties zoals opgenomen in de fietsnota Fryslân Fytslân. Over vijf jaar wordt het onderzoek opnieuw uitgevoerd.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.