Gasthoofdredacteur Jean Todt

maandag 2 september 2013
timer 2 min

‘Als gasthoofdredacteur heb ik internationaal vermaarde experts uitgenodigd om de belangrijkste uitdagingen te belichten’

Veilige wegen. Een recht? Een plicht!
Het veiliger maken van wegen is een steeds belangrijkere uitdaging voor overheden over de hele wereld. Terwijl in Nederland het aantal dodelijke verkeersslachtoffers 4 per 100.000 inwoners is met een dalende trend, is het wereldwijde aantal verkeersdoden 18 per 100.000 inwoners met een sterk stijgende trend. Het stijgende niveau van motorisering in veel midden- en lage-inkomenslanden zal de druk op landen om de verkeersveiligheid te verbeteren verder doen toenemen.

Als gasthoofdredacteur van dit dossier heb ik internationaal vermaarde experts uitgenodigd om de belangrijkste uitdagingen op het internationale niveau te belichten, en hun visie te geven op prioriteiten voor verkeersveiligheid en oplossingen om het trauma op onze wegen te verminderen.

Terwijl overheden een significante rol spelen in het scheppen van een kader voor veiligheid op de wegen, geloof ik dat niet-gouvernementele initiatieven ook van grote waarde zijn door het werk van overheden te promoten en draagvlak te winnen onder weggebruikers. Automobielclubs zoals de ANWB spelen een belangrijke rol in het bereiken van weggebruikers, het vanaf jonge leeftijd informeren en opleiden van weggebruikers en het aanmoedigen van weggebruikers om zich veilig te gedragen op de weg.

Als internationale organisatie heeft de Fédération Internationale de L’Automobile (FIA) het recht op veilige mobiliteit tot sleutelprioriteit verklaard in haar algemene doel om verkeer steeds duurzamer te maken. In samenwerking met de FIA Foundation for the Automobile and Society en de FIA Institute for Motor Sport Safety and Sustainability ondersteunen we het werk van meer dan 230 FIA automobiel- en motorsportclubs in meer dan 130 landen.

Jean Todt
FIA President

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden