Geel voor groen levert weinig op voor de doorstroming

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Verkeersregelkundigen zien weinig in het plan van VVD-kamerlid Charlie Aptroot om net als in Duitsland vóór het groene licht het verkeerslicht eerst op geel te zetten. De winst voor de doorstroming schatten zij in van ‘bescheiden’ tot ‘niks’.

Wie de doorstroming wil verbeteren, doet er beter aan zijn geld in te zetten op verbeteren van de bestaande verkeersregelinstallaties, vinden verkeersregelkundigen. Grontmij schat dat uitvoering van het plan van Aptroot meer dan 50 miljoen euro kost, omdat er 5000 verkeerslichten moeten worden aangepast. Terwijl de winst voor de doorstroming ‘bescheiden’ zal zijn, zo meldt het ingenieursbureau.

 

Ontruimingstijd

Ook Hans van Meurs, zelfstandig verkeersregelkundige (voorheen werkzaam bij Peek), ziet weinig in het plan. ‘Voor de doorstroming is het lood om oud ijzer. Het is een terugkerende discussie. Meestal ontstaat die na de zomervakantie als iedereen weer terug is uit het buitenland.’ Op zijn website www.hansvanmeurs.eu, legt Van Meurs uit dat invoering van het gele licht niks oplevert voor de doorstroming omdat in beide situaties met realistische ontruimingstijden rekening moet worden gehouden. Hij schrijft: ‘In de praktijk (in Duitsland) blijken veel weggebruikers al op te trekken tijdens de fase rood+geel. Effectief wordt dan de fase rood+geel bij het groen opgeteld. Maar dat betekent dat de ontruimingstijd al moet zijn verstreken vóórdat de het licht rood+geel wordt, want anders trekken weggebruikers al op terwijl het andere verkeer de kruising nog aan het ontruimen is. Dus op het moment dat wij in Nederland de groenfase al tonen, wordt in het buitenland eerst nog even de fase rood+geel getoond.’

 

Moderniseren oude VRI’s

Van Meurs denkt dat de inschatting van Grontmij over de kosten van Aptroots maatregel nog aan de lage kant zijn. Ook Van Meurs denkt dat er veel meer winst te behalen is door het geld te besteden aan het moderniseren van oude verkeersregelinstallaties.

 

Effectievere maatregelen

Grontmij geeft op zijn website het voorbeeld van het Groene Golf Team van Rijkswaterstaat, waar Grontmij als adviseur bij betrokken is. Het team licht verkeerslichten door en geeft adviezen ter verbetering. Bij uitvoering van deze adviezen neemt de wachttijd in de spitsuren met gemiddeld 10 seconden af voor iedere weggebruiker. ‘Dit is veel effectiever dan de geel-voor-groenmaatregel’, aldus Grontmij.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Op het moment dat wij in Nederland de groenfase al tonen, wordt in het buitenland eerst nog even de fase rood+geel getoond (foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.