Geen bijwerkingen van nieuwe meebuigende verkeersdrempel

woensdag 4 mei 2005
timer 2 min

Een eerste trillingsvrije verkeersdrempel is dinsdag 3 mei in de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk in gebruik genomen. De drempel verbetert de verkeersveiligheid en voorkomt, in tegenstelling tot de 'traditionele'verkeersdrempel, trillingen en mogelijke scheuren in de nabijgelegen woningen.

Aanleiding tot de plaatsing van drempels zijn de klachten van bewoners van de Jericholaan (Rotterdam) over te hard rijden en als gevolg daarvan de verkeersonveiligheid. Een oplossing met traditionele drempels was niet mogelijk gezien de verwachte geluids- en trillingsoverlast door het vele verkeer. ,,Wij lopen met dit project landelijk voorop om op een innovatieve en gedurfde manier invulling te geven aan een prettige en duurzame veilige samenleving”, aldus de Rotterdamse bestuurder Michel de Visser, die officieel als eerste over de drempel reed.

De BVD-drempel (BusVriendelijke Drempel) veert volledig automatisch in tot een vlak wegdek als zwaar verkeer zoals een bus, brandweer, ambulance of vrachtwagen passeert. Hierdoor ontstaan geen trillingen in de aangrenzende bebouwing en kunnen de hulpdiensten ongestoord hun werk blijven doen. Het inveren gebeurt volledig automatisch door een ingenieus verend systeem. Ook de geluidsoverlast neemt af doordat stuiterend zwaar verkeer niet meer voorkomt.

Na het plaatsen van de eerste trillingsvrije verkeersdrempel worden er snelheids- en trillingsmetingen uitgevoerd om de effecten van dit experiment in beeld te brengen. Als personenwagens de drempel passeren werkt deze zoals elke andere verkeersdrempel. Het is de bedoeling dat er in de loop van dit jaar aan de Jericholaan nog meer BVD-drempels worden gelegd.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.