Geen inschrijving voor treindienst Ede/Wageningen-Amersfoort

maandag 4 april 2005
timer 2 min

Er lijkt een grens bereikt aan de wensen van ov-autoriteiten bij het opstellen van een bestek voor aanbesteding. Op de concessie van de treindienst Ede/Wageningen-Amersfoort heeft geen enkele vervoerder ingeschreven. Hoewel er serieus naar gekeken is, blijkt geen vervoerder tegemoet te kunnen komen aan de zware eisen die gesteld zijn aan frequentie, lighttrainmaterieel, sociale veiligheid en marketing.

‘Ik ben natuurlijk teleurgesteld’, zegt gedeputeerde voor infrastructuur en openbaar vervoer Marijke van Haaren van de provincie Gelderland. ‘Ik weet dat alle vervoerders er serieus naar hebben gekeken. We zullen een diepgaande analyse maken naar de redenen om niet in te schrijven waarbij we alle potentiële inschrijvers zullen consulteren.’
Basis voor deze inschrijvingen is een bestek van de provincie Gelderland, waarin de voorwaarden en eisen voor de nieuwe vervoerders op deze verbinding zijn geformuleerd. De provincie heeft in dit bestek zwaar ingezet op verhoging van de frequentie, nieuw lighttrainmaterieel, sociale veiligheid en een goede marketing. De provincie heeft de ambitie om deze treinverbinding te ontwikkelen tot de centrale openbaarvervoeras in het gebied van de Gelderse Vallei en wil daarom deze treindienst opwaarderen door de bouw van nieuwe stations, een halfuurverbinding en de inzet van nieuwe, toegankelijke en comfortabele treinen.
De belangrijkste door de vervoerders aangegeven knelpunten betreffen de onlangs aangescherpte eisen voor de toelating van nieuw lighttrainmaterieel en de bij die toelating gevolgde procedure. De hieruit voortvloeiende onzekerheden worden door een aantal inschrijvers als ernstig risico betiteld. Daarnaast lijkt de verplichting voor de nieuwe vervoerder tot overname van een in verhouding groot aantal medewerkers van NS een belangrijke belemmering te zijn.
Op basis van het onderzoek naar het uitblijven van inschrijvingen zal het bestek worden aangepast, waarbij overigens de huidige doelstellingen uitgangspunt blijven. Dit nieuwe bestek zal naar verwachting in mei al gereed zijn. De startdatum voor de nieuwe treindienst wordt conform de huidige planning gehandhaafd op december 2006.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.