Gelderland op weg naar Bio-power

vrijdag 3 juni 2005
timer 3 min

Gelderse automobilisten moeten binnen enkele jaren overal in de provincie biodiesel of bio-ethanol kunnen tanken. In totaal zou het in 2010 kunnen gaan om 10 procent van alle motorbrandstof. Een grootschalig plan voor onder meer aanwijzing van koolzaadplantages, moet daarvoor het pad effenen.

'In navolging van V-power moet straks bij de pompen B-power komen te staan', proclameert beleidsmedewerker milieu W. Kraal van de provincie. Hij vormt met CDA-Statenlid J. van Meeteren de motor achter dit initiatief.
Inzet van pure plantaardige olie, biodiesel, bio-ethanol en biogas in het wegverkeer is kansrijker dan ooit, meent Kraal. Zo kan extra inzet van biobrandstof een mouw passen aan het probleem van luchtverontreiniging door het wegverkeer. Dit laatste wordt steeds klemmender, onder meer omdat de Raad van State vanwege de 'deeltjes'-problematiek steeds vaker roet in het eten gooit bij allerlei ruimtelijke plannen.
Agrarische teelten voor productie van biobrandstof dienen volgens Kraal de regionale economieën. Ook leidt het tot agrarische diversificatie. De productie in coöperatief verband van koolzaad door een zestigtal Friese boeren voor een 'oliemolen' in Boijl, blijkt profijtelijk. Last but not least stimuleert een structureel hogere olieprijs de opkomst van agrarische alternatieven. Behalve koolzaad lenen ook andere snelgroeiende gewassen als olifantsgras, maïs, soja en wilg zich als bron van biobrandstof.
Aan de investeringsbereidheid van het bedrijfsleven voor productie en infrastructuur ligt het volgens Kraal niet. Fnuikend voor dat enthousiasme zou evenwel zijn indien het rijk geen enkele accijnscompensatie zou willen bieden. De stellige verwachting is dat vanaf 2006 wel zo'n partiële vrijstelling wordt gegeven. Dit in navolging van Duitsland waar al honderdduizenden auto's rijden en waar al bij een kleine 1800 tankstations biodiesel kan worden getankt. In Frankrijk staan eveneens al veel biopompen waar plantaardige olie tot 5 à 10 procent met gewone diesel wordt gemengd.
De kostprijs van pure plantaardige olie (PPO) en biodiesel ligt met 63 respectievelijk 73 eurocent nu al op het twee- à drievoud van gewone diesel. Met een verlaagde brandstoftax moeten dit verschil 'aan de pomp' worden weggemasseerd. Ter vergelijking: in Duitsland is biodiesel zelfs 10 eurocent goedkoper dan gewone diesel. Biobrandstoffen zijn, afgezien van de productie, in beginsel vrij van CO2-emissie. De uitstoot staat gelijk aan de hoeveelheid koolzuurgas die de plant zelf eerder bond.
Gelderland heeft vooralsnog acht ton beschikbaar voor de stimulering van biobrandstoffen. Daarnaast zijn er EU-subsidieregelingen voor de teelt van koolzaad. Belangrijker dan geld is volgens Kraal dat vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht en dat het kip/ei-probleem wordt opgelost: het probleem dat niemand in biobrandstof wil investeren omdat nu eenmaal niemand biodiesel rijdt en vice versa.

Aardgasbussen
Het Gelders initiatief past in het streven naar duurzame mobiliteit, zoals vastgelegd in het provinciaal verkeers- en vervoerplan. Gelderland wil voorts aan de weg timmeren met een HOV-buslijn tussen Ede en Wageningen die met ingang van volgend jaar helemaal op speciale aardgasbussen moet 'draaien'. Anders dan elders in het land gaat het hier om nieuwe, gelede bussen met speciale aardgasmotoren. Op deze BBA-lijn worden zes nieuwe milieubussen ingezet. Het nieuwe, nog te bouwen aardgastankstation zou aantrekkingskracht moeten uitoefenen op transporteurs en lokaal/regionale fleet-owners zoals gemeenten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.