Gelderland pakt verkeer aan om milieunorm te halen

dinsdag 13 januari 2004
timer 2 min

Stil asfalt op maar liefst 150 kilometer provinciale wegen in 2010 en een woningverbod langs de snelweg. Dit zijn enkele van een serie maatregelen die het provinciebestuur in Gelderland heeft aangekondigd om te kunnen voldoen aan milieunormen die door Europa zijn opgesteld en die vanaf 2010 ingaan.
Om de milieu- en luchtkwaliteitsnormen te kunnen halen, heeft het provinciebestuur besloten tot een integrale aanpak van de sectoren verkeer, milieu en ruimtelijke ordening. Ook slaan diverse overheden in Gelderland de handen ineen om de luchtkwaliteit te verbeteren en geluidsoverlast te verminderen.
In het provinciale voorstel (het Gelders milieubeleidsplan), dat eind dit jaar ter goedkeuring wordt voorgelegd aan Provinciale Staten, staat dat er in elk geval 3,4 miljoen euro voor verkeersmaatregelen op het ‘eigen’ wegennet opzij wordt gelegd. Ook komt er subsidie voor gemeenten die verkeersmaatregelen doorvoeren die direct te maken hebben met doelstellingen uit het integrale Gelderse milieubeleidsplan (GMP).
Deze gezamenlijke aanpak is uniek in Gelderland. ‘Tot een jaar gelden is er in de provincie nog weinig nagedacht over de relatie tussen milieu, verkeer en ruimte, maar daar is nu verandering in gekomen’, aldus F. Bekhuis van de provincie. Wegbeheerders worden steeds vaker betrokken bij milieuproblemen die het verkeer veroorzaakt. Dit is volgens Bekman een belangrijk positief neveneffect van de Europese regelgeving.
Om de geluidsproblemen aan te pakken wil de provincie dat in 2007 75 kilometer stil asfalt op het provinciale wegennet ligt en in 2010 moet er 150 kilometer liggen. Op gebied van ruimtelijke ordening besloot de provincie geen toestemming te verlenen aan woningbouw dicht aan (snel)wegen. Dit heeft al geresulteerd in wijziging van bouwplannen, waardoor er nu al nieuwbouwwoningen iets verder van een snelweg zijn gebouwd. Ook bestudeert de provincie de mogelijkheid van voorfinanciering voor doortrekking van de A15 naar Enschede, waardoor de drukste provinciale weg, de zogenaamde Pleyroute door Arnhem, wordt ontlast van (vracht)verkeer. Bekhuis benadrukt dat het jaarlijkse budget uitsluitend bedoeld is om te voldoen aan de wettelijke normen.
De provincie besteedt ook aandacht aan het behoud van stilte in de Gelders stiltegebieden. Onderzoek onder bezoekers van deze gebieden wijst uit dat daar sterke behoefte aan is. Verder bevat het milieuplan maatregelen tegen barrièrewerking van wegen voor dieren, onder meer door de aanleg van faunabuizen

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.