Gelderland vangt alle partijen voor reisinfo onder één hoedje

maandag 10 maart 2008
timer 3 min

Waar blijft de bus? Geen vraag maar een wéét op 46 locaties in Gelderland. Daar wordt vanaf dit voorjaar dynamische reisinformatie geboden. Een model dat de komende jaren de rest van de provincie zal veroveren. DRIS is de roepnaam van het systeem waarbij op halte- en overzichtsdisplays reizigers de actuele ov-situatie kunnen volgen. In Gelderland wordt in de komende maanden op de eerste 40 halte- en zes overzichtslocaties de overstap gemaakt van statische reisinformatie naar informatie over de feitelijke dienstuitvoering. Dit gebeurt met behulp van GPS en radiografische signalen.

Actuele reisinformatie van alle vervoerders op één beeldscherm is in diverse 'buitenlanden', waaronder Scandinavië, Duitsland en Frankrijk, geen uitzondering. 'Nederland komt een beetje achteraan gesukkeld maar er is nu de laatste jaren grote winst geboekt’, zegt Gerard Zijlema, projectleider DRIS in Gelderland. ‘Er bestaat veel meer duidelijkheid en consensus over de protocollen, standaardisatie van informatie en de overdracht daarvan'. Spin-in-het-web als informatieleverancier is de Reisinformatiegroep bv, het bedrijf achter 0900-9292. Met de Gelderse ontwikkelingen heeft '9292' veel sneller dan gepland de Dynamische Reisinformatie Server gereed. Werkelijke vertrek-, aankomst- en reistijden plus adequate overstapinformatie kunnen daarmee op ov-knooppunten, halteplaatsen, op internet en in de voertuigen zelf worden aangeboden.
Begin 2007 nam het ministerie van Verkeer en Waterstaat het initiatief voor meer, betere en vooral actuele OV-reisinfo. Met de staande praktijk van eilandenrijkjes van concessiehouders en vervoersmaatschappijen zou korte metten gemaakt moeten worden. De Gelderse praktijk leert dat alle partijen voor verstrekking van actuele reisinfo wel degelijk onder één hoedje zijn te vangen. De Gelderse protocollering maakt het nu mogelijk dat bijvoorbeeld op busstation Wageningen Arriva, Connexxion en Veolia zich gebroederlijk op één digitaal haltedisplay presenteren. Totaal telt de provincie 40 drieregelige- haltedisplays. Ze staan langs de Valleilijn tussen busstation Wageningen en NS-station Ede-Wageningen en langs de belangrijkste doorgaande streeklijnen in de gemeente Apeldoorn. Overzichtsdisplays (met in 15 regels nog veel meer actuele reisinfo) staan op zes knooppunten, te weten bij het busstation Wageningen, het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, twee aan weerszijden van het NS-station Ede-Wageningen, bij het transferium Barneveld-Noord en bij het station in Tiel. Later volgen, mogelijk in de loop van 2009, nog eens 80 haltedisplays als ook de buslijn Apeldoorn-Zwolle een 'HOV'-status krijgt.
Nu grosso modo eenstemmigheid heerst over standaarden en protocollen, voorspelt Gerard Zijlema dat naast Gelderland ook Zuid-Holland en mogelijk ook Noord-Holland volgend jaar zullen volgen. In het gebied van de Bestuursregio Utrecht (BRU) kunnen mogelijk nog dit jaar enkele pilots starten. Ook in het gebied Arnhem/Nijmegen (waar de stadsregio opdrachtgever is) krijgen reizigers uitzicht op precieze informatie over aankomst- en vertrektijden van bus en trein. Terug naar Gelderland. Van de 3000 ov-haltes (buiten het stadsregiogebied) zouden er 'op den duur' ruim 500 dynamische reispanelen moeten krijgen, meent Zijlema. De kosten worden begroot op circa 5 miljoen euro. Ter vergelijking: tot nu toe heeft de provincie voor actuele reisinformatie bijna 1 miljoen euro betaald, waarvan 7 ton voor de 46 displays. Belangrijk in de ogen van Zijlema is in elk geval dat, in Gelderland en wáár dan ook, de dynamische reisinformatie pas 'op straat' komt als de aangeleverde en doorgespeelde informatie klopt. 'Dat is de keiharde eis. Beter geen informatie dan slechte informatie.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.