Geluidbelasting door spoor in beeld

dinsdag 31 juli 2007
timer 2 min

Op de site van ProRail staan sinds kort geluidskaarten waarop tot op straatniveau kan worden bekeken hoeveel geluid het railverkeer op bepaalde trajecten oplevert. Deze eerste serie geluidskaarten betreft trajecten waar per jaar meer dan 60.000 treinen passeren. In 2012 volgen ook de baanvakken met meer dan 30.000 treinpassages per jaar. De geluidskaarten vormen de basis voor maatregelen die de geluidhinder door het spoor moeten verminderen.

Natuurlijk is meten ook weten. De geluidskaarten vormen de basis voor het Actieplan Geluid waarin de aanpak van geluidsproblemen door railverkeer wordt beschreven. Dat zijn met name de maatregelen tegen overschrijding van de aanvaardbare geluidsnormen en de middelen die daarvoor kunnen worden ingezet. Het actieplan zal in 2008 worden vastgesteld.
De activiteiten ter vermindering van geluidhinder komen voort uit Europese verplichtingen. In een richtlijn heeft het Europese Parlement vastgesteld dat inwoners van de Europese Unie beschermd moeten worden tegen de belangrijkste bronnen van geluid: wegverkeer, industrie, railverkeer en vliegtuigen. Door middel van de geluidkaarten wordt geïnventariseerd hoeveel geluid deze bronnen maken. Als beheerder van het spoor in Nederland, is ProRail verantwoordelijk voor de geluidkaarten die inzicht geven in de geluidbelasting door vervoer per spoor in Nederland.
De geluidkaarten zijn te bekijken via het dossier Geluid op www.prorail.nl

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.