Gemeenten kunnen kiezen uit twee smaken milieuzones

maandag 2 juli 2018
timer 1 min

Gemeenten die een milieuzone willen invoeren, kunnen voortaan kiezen of zij diesels van ouder dan 15 jaar of ouder dan 20 jaar in hun zone willen weigeren. De twee categorieën milieuzones gelden vanaf 2020.

Elke gemeente mag zelf kiezen of er een milieuzone komt of niet. Benzineauto’s maken geen onderdeel uit van de harmonisering van milieuzones. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer.

De harmonisering van het model van milieuzones, biedt eenvoud, is handhaafbaat en voorspelbaar, zegt de staatssecretaris. “Het biedt gemeenten de ruimte om werk te maken van hun luchtkwaliteit, zonder dat de duidelijkheid voor de automobilist eronder lijdt. Voor oldtimers, campers en voertuigen van mensen met een beperking maak ik in overleg met de gemeenten een uitzondering.”

Vracht
Voor vrachtverkeer komen eenduidige borden en de mogelijkheid om vanaf 2025 in binnensteden een zero-emissiezone mogelijk te maken. Op die manier wordt invulling gegeven aan de afspraken in de Green Deal Zero emissie stadslogistiek.

Verder
De twee categorieën van milieuzones blijven in 2025 gehandhaafd, maar gaan dan wel een stap vooruit. Dit omdat auto’s in Nederland sowieso steeds schoner worden. Zo kunnen gemeenten blijven werken aan schone lucht. Het harmoniseren van milieuzones is opgenomen in het Regeerakkoord.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden