Gemeenten laten geld liggen voor fietsenstallingen

dinsdag 4 oktober 2005
timer 2 min

Gemeenten moeten meer gebruikmaken van de mogelijkheden die het rijk biedt als het gaat om de aanleg van fietsenstallingen. Het daarvoor gereserveerde potje is nog niet leeg. Deze oproep deed minister Peijs van Verkeer en Waterstaat op 3 oktober tijdens de officiële opening van de eerste automatische ondergrondse fietsenstalling in Amsterdam.

De nieuwste stalling in het zogeheten Amsterdamse ‘Lockernetwerk’ is onbemand, maar toch beveiligd. Door middel van een pas opent de fietser een deur waarachter de fiets (op slot) wordt geplaatst. Vervolgens gaat de fiets met behulp van een geautomatiseerd systeem ‘ondergronds’. Met dezelfde pas wordt het systeem weer geactiveerd om de fiets weer terug te halen.
De stalling is direct toegankelijk voor abonnementhouders. Niet-abonnementhouders kunnen vanaf half oktober gebruikmaken van de nieuwe stalling. De stallingskosten op de nieuwste Locker-locatie Tolhuijsplein, vlakbij de pont in Amsterdam-Noord, bedragen 9 euro per maand of 0,50 eurocent per dag. Abonnementhouders kunnen gebruikmaken van alle zeven Locker-stallingen in de hoofdstad. De Locker-stallingen worden in opdracht van de gemeente Amsterdam beheerd door particulieren. Gezamenlijk wordt gewerkt aan uitbreiding van het aantal stallingen en aan verhoging van de service. Die extra service kan bestaan uit toiletruimte, fietsreparatie, kluisjes of een luierruimte voor baby’s. Naast de momenteel zeven vaste Locker-locaties is er ook een mobiele Locker-stalling die kan worden ingezet bij evenementen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.