Gemeenten promoten alternatief vervoer in Week van de Vooruitgang

woensdag 14 september 2005
timer 3 min

Een alternatieve troonrede voor schone lucht in Eindhoven, zuinige rijlessen in Sneek van de Doeks uut Hasselt - niet te verwarren met de ruige rijstijl van de ‘Dukes of Hazzard’ - of een gratis retour voor de light rail tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Een greep uit de activiteiten die Nederlandse gemeenten organiseren in de Week van de Vooruitgang die dit jaar plaats heeft van vrijdag 16 september tot en met donderdag 22 september.

Nederland staat in deze derde ‘Week van de Vooruitgang’ in het teken van alternatieven voor een schonere en gezondere leefomgeving. Diverse organisaties ondersteunen een van de zeven thema’s die over de week zijn verdeeld. Deelnemende gemeenten geven per dag vorm aan het thema door het organiseren van relevante activiteiten. De eerste dag staat in het teken van het Nieuwe Rijden, ondersteund door Senter Novem. Opvallende deelnemers die dag zijn de Doeks uut Hasselt, bijna-kopieën van de tv-helden de Dukes of Hazzard die in Sneek, Groningen en Assen de veiliger en zuiniger rijstijl ‘het Nieuwe Rijden’ aan het publiek tonen. Zaterdag 17 september ondersteunt de reizigersvereniging ROVER de OV-promotiedag, gevolgd door de ‘autoloze zondag’. De dag waarop deelnemende gemeenten (een deel van) het wegennet afsluiten voor het autoverkeer. Opvallende deelnemers zijn Eindhoven met maar liefst 70 alternatieve buurtacties op de vrije wegen en Amsterdam waar Milieudefensie van de gelegenheid gebruik maakt om fijn stofmetingen te verrichten op het autovrije gedeelte op de Prins Hendrikkade. Deze gegevens worden vergeleken met metingen op dezelfde plek een dag eerder op de drukke zaterdag. In 2003 werd op deze locatie al een fijn stof gehalte van 66 microgram vastgesteld, terwijl de huidige norm volgens het recente Besluit Luchtkwaliteit een maximum van 40 microgram stelt. Maandag 19 september staat in het teken van de Autodate dag, ondersteund door de stichting voor Gedeeld Autogebruik, gevolgd door de vrij in te vullen ‘Prinsjesdag’, waar de verenigde ‘groenpartijen’ in Eindhoven gebruik van maken om een alternatieve troonrede te houden met een tien punten actieplan voor schone lucht. Te beginnen met gratis openbaar vervoer. De week wordt afgesloten met de ’Op de fiets naar je werk (woens)dag’ en de ‘Op voeten en fietsen naar school (donder)dag’. Opvallende activiteit op woensdag is dat Jeltje van Nieuwenhoven, gedeputeerde van provincie Zuid Holland op het station van Gouda een gratis treinkaartje aanbiedt voor de light rail van Gouda naar Alphen aan den Rijn, aan mensen die op de fiets naar het station komen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.