Gemiddelde autorit is 19 kilometer en duurt een kwartier

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Bij een gemiddelde autorit wordt een afstand van 19 km afgelegd, die zo’n kwartier in beslag neemt. Dat blijkt uit de proef die de ANWB het afgelopen jaar heeft gehouden met ‘connected car’.

Aan dit onderzoek hebben circa 500 auto’s deelgenomen. Deze hebben in totaal 5,3 miljoen km afgelegd, 283 247 trips gemaakt en in totaal 8402 uur de motor stationair laten draaien. Als het totaal aantal afgelegde kilometers in een kaart wordt gezet, wordt de plattegrond van Nederland duidelijk zichtbaar. De gemiddelde auto staat 23 uur per etmaal stil. De afstand van 19 km benadert wat uit andere bronnen bekend is.

 

Tijdens de proef kregen deelnemers de mogelijkheid om over de rijstijl een rapportcijfer te ontvangen. Aan de proef deden auto’s van 31 verschillende merken en 142 modellen mee. Door de auto te verbinden met internet kwam er een continue stroom gegevens beschikbaar over onder meer benzineverbruik, locatie, snelheid en CO2-uitstoot.

De ANWB concludeert uit de gehouden proef dat de technologie van live autodata in praktijk werkt en bereikbaar is voor consumenten. De bond is dan ook van plan binnenkort op bescheiden schaal een  soortgelijk product te introduceren.

In iedere moderne auto zitten computers die voortdurend gegevens verzamelen. Via een dongel, die onder de stuurkolom wordt gezet, is dit alles uit te lezen. Deze informatie is via een app of een webportal te raadplegen, zodat de autobezitter een beeld krijgt van de onderhoudstoestand van de auto.

  

Foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.