Gents Valentijnscadeau: condoom voor veilig verkeer

woensdag 9 februari 2005
timer 2 min

De stad Gent grijpt Valentijnsdag aan om de 30 km-zones in de stad extra te promoten. Inspelend op de permanente 30 km-slogan:‘Enkel voor hartrijders’ delen medewerkers van de Dienst Mobiliteit rond 14 februari een lieflijk cadeau uit aan chauffeurs die parkeerterreinen verlaten. Het presentje bevat een sleutelhanger in hartvorm en een condoom, want, zo stelt de gemeente,‘de veiligheid die we hiermee toewensen slaat op twee vormen van verkeer …’

In Gent geldt inmiddels in 1423 straten een maximumsnelheid van 30 km/uur. Hiermee wil de stad de leefbaarheid in de binnenstad bevorderen. Met een permanente voorlichtingscampagne moedigt de stad sinds twee jaar automobilisten aan zich aan de snelheid te houden. Om er nog een schepje bovenop te doen, pakt de stad dit jaar ‘de hoogtijdag voor verliefden’ aan om extra hartrijders te werven, in plaats van hardrijders.
Naast het liefdevolle Valentijnspresentje, hanteert de stad strenge sancties voor snelheidsovertreders in de 30 km-gebieden. Zo wordt er al een boete van 50 euro uitgedeeld bij een snelheid van 37 km/uur, oplopend tot intrekking van het rijbewijs van acht dagen tot vijf jaar en 300 euro boete bij snelheden hoger dan 57 km/uur.
Twee jaar geleden startte Gent met de 30 km-promotieactie onder de titel ‘Enkel voor hartrijders’. Zo passeerden al luchtballonnen en snoepjes in de vorm van een hart, maar ook verplaatsbare borden met een kloppend hart met 30 km erin dat ‘s avonds knipperend wordt verlicht op nieuwe 30 km-locaties en 250 permanente hartrijdersborden die het begin en eind van 30 km-zones markeren.
Drie of vier keer per jaar worden in Gent nieuwe 30 km-gebieden ingevoerd, waarbij steeds wordt gekeken of er tegelijkertijd andere verkeersmaatregelen kunnen worden uitgevoerd, zoals het invoeren van eenrichtingverkeer of het vervangen van beurtelings parkeren door parkeren langs een vaste kant van de straat.
Of de 30 km-zones en daarmee samenhangende superboetes aanslaan bij de bevolking is een halfjaar na invoering onderzocht via een enquête onder duizend mensen ter plekke. Ruim 85 procent bleek te weten wat een 30 km-zone is en bijna 70 procent respecteerde tevens de vereiste snelheid, terwijl 5 procent zei zich er niets van aan te trekken. Een aanvullend milieuonderzoek wees uit dat de snelheidsaanmaning door middel van een oplichtend bord inderdaad leidt tot effectieve daling van de snelheid. Verder werd vastgesteld dat de verlaging van 50 naar 30 km/uur een geluidsdaling van 3 dBA teweegbracht. Een geluidsreductie van 3 dBA wordt door de mens ervaren als halvering van het geluid.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.