Gesteggel om auteursrecht Westergobrug

vrijdag 15 september 2006
timer 2 min

De Haagse rechtbank heeft op 13 september Movares (voorheen Holland Railconsult) in het gelijk gesteld in de rechtszaak die architectenbureau Zwarts & Jansma tegen de gemeente Zoetermeer en Movares had aangespannen over de Balijbrug, beter bekend als Westergobrug over de A12 bij Zoetermeer. Zwarts & Jansma betichtte Movares van plagiaat in het ontwerp.

‘Infrastructuur is moeilijk leesbaar als auteursrecht’, begrijpt directeur Rein Jansma van architectenbureau Zwarts &Jansma, maar voor zijn bureau was het overduidelijk dat het brugontwerp dat Movares, (toen nog Holland Railconsult) indiende, veel overeenkomsten had met het ontwerp dat eerder door Zwart &Jansma was ingediend. Dit schetsontwerp werd door opdrachtgever gemeente Zoetermeer afgewezen omdat het bij nader onderzoek constructief onvoldoende stijfheid zou bieden. Vlak voor het plaatsen van de door Movares ontworpen brug in 2005, spande Zwarts & Jansma een civiele procedure aan wegens vermeend plagiaat. Belangrijk argument daarin was dat de beide bruggen in vorm en zijaanzicht overeen zouden komen en dat daarmee het auteursrecht van Zwarts & Jansma geschonden zou zijn. Movares stelde dat bij het ontwerp is uitgegaan van de zogenoemde ‘momentenlijn’ die optimale sterkte biedt in de constructie. De rechtbank oordeelde in haar vonnis van 13 september 2006 dat dit argument niet weerlegd werd en dat ‘de totaalindruk van het brugontwerp (van Movares) onvoldoende overeenstemt met het schetsontwerp van Zwarts & Jansma.’ Zwarts & Jansma is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en het rectificeren van eerdere, onjuiste berichtgeving over haar rol in het ontwerp van de brug. Deze rectificering is intussen geplaatst op de website van het architectenbureau en Jansma legt zich zoals hij zegt ‘met glimlachende teleurstelling’ neer bij de uitspraak.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.