Goudse Poort Expresse, lokaal initiatief tot openbaar vervoer

maandag 4 december 2006
timer 2 min

De Goudse Poort Expresse, een welhaast internationaal klinkende titel voor een zeer lokaal traject: een mede door het bedrijfsleven georganiseerde frequente busdienst van station Gouda naar bedrijvenpark Goudse Poort. ‘Een voorbeeld van hoe door communicatie en het aanbieden van alternatieve vervoersmogelijkheden mensen worden gestimuleerd om de auto te laten staan’, zegt Martin Huls, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Zuid-Holland.

Bedrijventerrein Goudse Poort werd vorig jaar nog genomineerd voor de Ruimte en Mobiliteitsprijs. Het betreft hier een omvangrijk herstructureringsproject van een bestaand bedrijventerrein dat in de komende jaren zal groeien van 7000 naar 12.000 werknemers. Een voor de hand liggende vraag bij de ontwikkeling van zo’n bedrijvenpark is: hoe organiseer je het vervoer van en naar het terrein? Siebe Keulen, wethouder economische zaken in Gouda: ‘Momenteel is er een groot mobiliteitsprobleem op de Goudse Poort. Met deze ontwikkeling anticiperen we nu al facilitair op een forse groei van de werkgelegenheid op de Gouds Poort.' Op weg naar lokaal parkmanagement en een eigen mobiliteitsdienst op de Goudse Poort heeft het gemeentelijke projectbureau Goudse Poort een concreet succes geboekt in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, bureau MOM (Mobiliteit op Maat), drie lokale bedrijven, busconcessiehouder Connexxion, Mobility Mixx en de steun van het Europese project Optimum2. Bijzonder? ‘Ja’, zegt Siebe Keulen. ‘Een aantal bedrijven heeft de Goudse Poort Expresse mogelijk gemaakt. Dat wil zeggen, de reguliere ov-dienstregeling naar het bedrijventerrein die voorzag in een busdienst tijdens de ochtend- en avondspits is uitgebreid naar een frequente dienstregeling van drie bussen per uur over de hele dag verspreid. Nu kunnen ook parttimers en mensen die op het bedrijventerrein een opleiding komen volgen met de bus vanaf het station naar de Goudse Poort komen.’ Via een verdeelsleutel - uit onderzoek blijkt dat 5 procent van de werknemers met de bus reist - betalen deelnemende werkgevers in de opstartfase van de Expresse-dienst een vast bedrag per werknemer voor 5 procent van het aantal werknemers aan het projectbureau Goudse Poort. Voor dit bedrag ontvangt iedere werknemer een Mobility Card die toegang geeft tot de busdienst. Deze huidige regeling geldt tot 7 december 2007. Bij een nieuwe aanbesteding zal bekeken worden of de frequente dienstregeling (de ritten in de daluren) voor een deel kan worden opgenomen in de reguliere ov-dienstregeling.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.