GPS voor blindennavigatie

dinsdag 22 april 2008
timer 3 min

Hond, buddy, geleidestok en ribbeltjestegel hoeven nog niet aan de kant, maar moderne ICT biedt blinden en slechtzienden wel meer en meer zicht op de omringende werkelijkheid. Dit voorjaar starten in Den Haag op twee stadstrajecten uitvoerige tests met RouteOnline. Dit systeem geeft de blinde en slechtziende onderweg detailinformatie over het 'waar' en 'wat' op zijn route.

'Als u hier rechtdoor gaat, komt u bij het stadhuis', meldt de schouderluidspreker. Dezelfde stem geeft desgewenst ook allerhande informatie over bijvoorbeeld toegankelijkheid van gebouwen of winkels onderweg of over aansluitingen op het openbaar vervoer.
Het 'text-to-speech'-systeem met speaker op basis van bluetooth technologie is voor de man of vrouw onderweg het sluitstuk van een keten van technologische ingrediënten waarbij GPS en de radiogolven van het aanvullende RFID-systeem de blinde op de voet volgen.
'Nederland telt 700.000 blinden en slechtzienden. Zo'n 10.000 van hen beschikken thuis over een PC. Zij vormen de voorhoede voor de tests', vertelt Hans Brons, geestelijk vader van RouteOnline en partner van ConnexIP. Voor het project werkt hij samen met de gemeente Den Haag en de TU Delft die eind dit jaar na twee, mogelijk drie testrondes voor de evaluatie tekent. Het gehele project heeft plaats met EU-subsidie in het kader van het zogenaamde ASK-IT-programma voor mensen met een mobiliteitshandicap. Den Haag is één van de pilot-demonstratiesteden en ontvangt op die basis 30 procent EU-subsidie. De ICT-aanvulling wordt vanaf juni dit jaar als pilotproject uitgetest op het traject tussen Den Haag CS en het stadhuis.

Alles via internet
Is RouteOnline de TomTom voor blinde wandelaars? Ja en nee, zo blijkt uit de toelichting van Brons. Enerzijds begrijpt iedereen dankzij de naamsbekendheid van TomTom dat het hier om navigatie gaat, anderzijds biedt RouteOnline een dynamische variant hierop. 'De kennis zit bij ons niet in de terminal maar op de server', licht hij toe. 'Met de UMTS-mobiele telefoon of PDA hangt de gebruiker continu op het internet. Niet alleen voor de exacte plaatsbepaling dankzij GPS en de daarvoor via internet beschikbare correctiegegevens, maar ook voor allerlei andere gegevens zoals de toegankelijkheid van overheidsgebouwen en bijvoorbeeld voor actuele informatie van de HTM en NS.'
In de tests kunnen gebruikers uit twee (van de uiteindelijk in totaal acht) informatieprofielen kiezen. Profiel 1 is bij wijze van spreken de recht-toe-recht-aan-route zonder afleidende omgevingsinformatie. In een ander profiel selecteert de gebruiker van welke randinformatie hij al dan niet gediend is. Dat kan allerhande 'points of interest' betreffen (van gemeentehuis tot pannenkoekhuis) tot en met speciale aanbiedingen in de winkels op de route.
GPS biedt met de via internet beschikbare correcties (differential GPS) in het open veld voldoende accuratesse. Bij tunnels en in aanwezigheid van hoge, signaalreflecterende gebouwen kan GPS de eindgebruiker echter op het verkeerde been zetten. Op de Haagse route worden daarom 42 routeobjecten voorzien van RFID-tags om de blinde ook in het stedelijk gebied niet de kluts te doen kwijtraken.Verdwijnt in de toekomst de ribbelroute uit het straatbeeld? Brons: 'RouteOnline heeft toegevoegde waarde. In de aanstaande proeven blijven de ribbellijnen essentieel. Maar het is denkbaar dat op een termijn van misschien een jaar of twee systemen à la RouteOnline een zelfstandige navigatierol voor blinden en slechtzienden kunnen spelen. Dat een blinde aan de hand van ICT-navigatie bijvoorbeeld zonder ribbellijn van Utrecht CS naar de Dom kan lopen.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.