Gratis fiets en ov voor werknemers kost te veel

vrijdag 26 maart 2004
timer 3 min

Drastische terugdringing van het autogebruik en massale overstap naar fiets en openbaar vervoer. Dat opmerkelijke resultaat boekten de gemeenten Alkmaar en Hilversum na invoering van vervoermanagement. Maar in de laatste gemeente zijn de kosten van de vervoerregeling-nieuwe-stijl inmiddels zo uit de pan gerezen, dat de resterende autovergoeding wordt verlaagd en de fietsvergoeding wordt beperkt.
Van de achthonderd Hilversumse ambtenaren reisde vóór 2001, toen de genereuze vergoedingsregeling van kracht werd, 70 à 80 procent met de eigen auto naar kantoor. Met de introductie van een 100 procent ov-vergoeding en beschikbaarstelling van gratis fietsen, waar de meerderheid van het personeel gebruik van maakte, kelderde het autogebruik in het woon-werkverkeer naar 20 procent. Met fiets en ov komt nu 55 respectievelijk 25 procent.
De Gooise gemeente legde eerder al een vervoerplanplicht op aan nieuwe bedrijven. Dit betekende wel dat de gemeente, met dichtslibbend verkeer door toenemende parkeer- en bereikbaarheidsproblemen, zelf het goede voorbeeld moest geven, aldus vervoerscoördinator Diana Sloof. De onverwachte budgetoverschrijding wegens het grote succes van het eigen vervoerplan, is vervolgens weer aanleiding om een aantal maatregelen terug te schroeven. Zo wordt de autovergoeding - uitsluitend voor mensen met een medische beperking of die per ov langer dan 70 minuten onderweg zouden zijn - teruggeschroefd van maximaal 140 euro naar 67,50 euro per maand. En is de gratis fiets er voortaan alleen nog voor niet-Hilversumse personeelsleden. Wel blijft voor hen de fiscaal vriendelijke regeling bestaan om een rijwiel van het brutoloon te bekostigen.

Autoforenzen
In Alkmaar gaan nog meer ambtenaren (61 procent) dankzij een nieuwe vervoerregeling fietsend naar het stadskantoor tegen 46 procent voordien. Het solo-autogebruik halveerde van 33 naar 15,5 procent, terwijl het ov-gebruik toenam van 11 naar 18,6 procent. Een en ander blijkt uit een evaluatie door 'Verkeer.advies', waarin de provincie Noord-Holland, het ROA en de Kamer van Koophandel Amsterdam samenwerken. Faciliteiten voor Alkmaarse ambtenaren zijn een fiets van de zaak of een ov-trajectkaart. Voor autoforensen is de bestaande reiskostenvergoeding geschrapt. Bovendien worden parkeerplaatsen bij het stadskantoor nog maar mondjesmaat toegewezen.

Ook mobiele ambtenaren laten de auto steeds vaker thuis, licht Wouter Verkerk van Verkeer.advies toe. Ruim een kwart van deze ambtenaren gaf in de enquête aan gebruik te maken van de diensten van Mobility Mixx, een dochter van LeasePlan. Voor houders van een Mobility Mixx-card wordt voor werkbezoek met één telefoontje een oplossing op maat geboden met combinaties van ov, taxi's en deelauto's.

Verkeer.advies lanceerde in de Noordvleugel van de Randstad eerder al mobiliteitsconcepten zoals de Westpoortbus. Zevenhonderd werknemers gebruiken deze voorziening voor woon-werkverkeer in het slecht door ov ontsloten Amsterdamse westelijk havengebied. Zij pendelen per speciale bus naar vijf deelnemende werkgevers. Wouter Verkerk taxeert dat dit project de komende jaren de vleugels verder zal uitslaan en duizenden werknemers van dienst zal zijn.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.