Griepvirus kan files permanent verminderen

woensdag 9 september 2009
timer 2 min

Ruim een half miljoen mensen kunnen makkelijk thuis of op afstand werken, maar doen dat nog niet. De Mexicaanse griep kan voor deze groep aanleiding zijn om hier toch gebruik van te maken. Als werkgevers dit actief faciliteren, kan de griep aanleiding zijn voor een permanente vermindering van filedruk in de spits. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder werknemers in opdracht van de Task Force Mobiliteitsmanagement .

Bijna één op de vijf werknemers vindt dat het faciliteren van thuiswerken een verstandige maatregel is die de  werkgever nu kan treffen als reactie op de Mexicaanse griep. In Nederland werken op dit moment 1,7 miljoen mensen een deel van hun tijd thuis of op afstand. In potentie kan dit aantal nog fors worden uitgebreid. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat door Blauw Research is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1.042 Nederlanders. De vragenlijst is online afgenomen onder mensen die minimaal 16 uur per week werken. In de enquête geeft 15 procent van de ondervraagden aan dat zij hun werkzaamheden thuis kunnen verrichten of via telewerken kunnen werken, maar dit nog niet te doen. Vooral vrouwen hebben nog veel potentie om hun werk anders in te richten. Als iedereen die de mogelijkheid heeft, daadwerkelijk slim met mobiliteit om gaat, dan kan het aantal bespaarde spitskilometers met ongeveer 40 procent toenemen. Hiermee kan de Taskforce Mobiliteitsmanagement haar doelstelling behalen van 5 procent minder autokilometers in de spits. De interesse in telewerken door de griep, kan volgens de onderzoekers aanleiding zijn voor veel werknemers en werkgevers om deze potentie waar te maken. Daarbovenop kunnen werknemers die nu al telewerken dit in de toekomst uitbreiden. Dit zal een nog grotere ontlasting van het wegennet in de spits tot gevolg hebben. Het onderzoek is opgezet in opdracht van de Taskforce Mobiliteitsmanagement in samenwerking met het Telewerkforum.

 
Auteur: Margriet Verhoog

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.