Groene-golfadvies ODYSA wint VanAnaarBeterprijs

donderdag 7 december 2006
timer 2 min

ODYSA, individueel snelheidsadvies bij verkeerslichten, heeft op 7 december de VanAnaarBeterprijs gekregen. Deze prijs is door minister Peijs van Verkeer en Waterstaat uitgereikt voor het beste initiatief voor filevermindering van 2006. Dit project van DTV Consultants uit Breda zorgt ervoor dat weggebruikers een persoonlijk snelheidsadvies krijgen bij het passeren van een verkeerslicht, waardoor een betere verkeersdoorstroming op gang komt met ‘groene golven’.

ODYSA (Optimalisatie Dynamische SnelheidsAdvisering) koppelt verkeerslichten die op relatief grote afstand van elkaar staan, om zo groene golven te creëren. Iedere passant krijgt een persoonlijk snelheidsadvies, dat verschijnt op een scherm langs de kant van de weg. Bij het aanhouden van de geadviseerde snelheid staan alle verkeerslichten voor de passerende automobilist op groen. Hierdoor daalt het aantal stops van het doorgaand verkeer met maximaal 37 procent, wat leidt tot een reistijdvermindering van 15 tot 30 procent in de spits.
Minister Peijs heeft de prijs ingesteld voor bijzondere initiatieven van bedrijven, kennisinstellingen en burgers om de files te verminderen. Uit zo’n 100 inzendingen zijn negen genomineerden geselecteerd.
Een onafhankelijke jury, onder leiding van Stefan Hulman (voormalig wethouder in Rotterdam) heeft de inzendingen beoordeeld op onder meer effectiviteit, originaliteit en praktische toepasbaarheid. De VanAnaarBeter-Prijs bestaat uit een bronzen sculptuur die mobiliteit verbeeldt, van de kunstenaar Peter Jansen uit Nijmegen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.