GroenLinks: richtlijn bomenkap langs N-wegen nodig

woensdag 15 mei 2019
timer 1 min

Tweede Kamer-lid Suzanne Kröger van oppositiepartij GroenLinks vraagt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om alternatieven voor bomenkap langs N-wegen. Nu worden vaak bomen gekapt om de veiligheid te verbeteren.

De partij stelt de vraag aan de minister naar aanleiding van het plan van de provincie Gelderland om 343 eiken te laten kappen langs de N319 in de Achterhoek.

Minister van Nieuwenhuizen stelde in 2018 50 miljoen euro beschikbaar om de bermen langs provinciale wegen veiliger te maken.

Vorig jaar stelde minister Van Nieuwenhuizen 50 miljoen beschikbaar om de bermen langs N-wegen veiliger te maken. GroenLinks vreest dat hierdoor oud landschap verdwijnt. Provincies zouden te gemakkelijk en radicaal kiezen voor het kappen van bomen, en niet voldoende onderzoeken of er betere alternatieven zijn, zoals snelheidsverlaging en verkeerscontroles.

Kröger vraagt de minister daarom een richtlijn hiervoor op te stellen. Bomenkap moet een uiterst middel zijn, bevestigt de minister, want soms biedt het verharden van de berm of het plaatsen van vangrails uitkomst. Van Nieuwenhuizen benadrukt dat provincies de gevolgen voor duurzaamheid en de natuur goed moeten onderbouwen om in aanmerking te komen voor het geld dat ze beschikbaar heeft gesteld.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.