Grootste deel Europese stadsbussen nog te vies

dinsdag 1 februari 2022

Nederland is en blijft Europees koploper rond ZE-stadsbussen. Ruim 81 procent van de nieuwe stadsbussenverkoop in 2020 was batterij-elektrisch. Het Europees gemiddelde lag echter op slechts 16 procent.

Dat blijkt uit een Europese vergelijking die de lobbyorganisatie Transport & Environment uitvoerde. Van de 550 nieuwe stadsbussen die in Nederland in 2020 op het toneel verschenen, waren er 445 batterij-elektrisch. Wat opvalt is dat geen enkele nieuwe stadsbus op waterstof rijdt: in het Nederlandse stadsvervoer rendeert de batterij-elektrische accu voldoende.

Meeste Europese landen ver achter

Van alle Europese landen rijdt verder alleen in Luxemburg meer dan de helft van de nieuwe bussen volledig zero emissie: 75 in totaal. In de top zes staan verder Noorwegen (32 procent, 661 stuks), Polen (28 procent, 704 stuks) en Finland (27 procent, 93 stuks) en het Verenigd Koninkrijk (25 procent, 1142 stuks).

Maar daarna is het gat groot. In landen als Duitsland (10 procent, 3791 stuks), Frankrijk (7,3 procent, 1913 stuks) en Spanje (4,3 procent, 985 stuks) worden relatief nog altijd weinig ZE-bussen verkocht. In Ierland en Griekenland werden zelfs 0 zero emissiebussen verkocht in 2020. In deze landen wordt nog vaak gekozen voor diesel-, hybride of aardgasbussen.

Politieke wil

Dat brengt het Europees aandeel nieuwe zero emissiebussen in 2020 op 16 procent. Dat is weliswaar een groei ten opzichte van 2019, toen 12 procent van de nieuwe bussen voor het stadsvervoer volledig emissievrij was, maar volgens James Nix van Transport & Environment is het nog veel te laag: “De vooruitgang van Nederland en Polen is hartverwarmend en laat zien dat politieke wil op stadsniveau helpt. Maar te veel steden en landen doen te weinig.”

Zijn collega Lucien Mathieu voegt toe dat voor schone lucht en groen ov volledig emissievrije oplossingen nodig zijn. “Dat betekent geen hybride en ook geen gas. De Europese Unie moet de CO2-standaarden voor stadsbussen en trucks herzien. Om de transitie te versnellen, moet het tegen 2027 een verkoopdoelstelling van 100 procent emissievrije bussen (en trucks) voor het stadsvervoer afdwingen.”  

Europese Green Deal

In juli 2021 presenteerde de Europese Unie de ambitieuze European Green Deal, met als doelstelling om in 2050 volledig emissievrij te zijn. De eerste tranche heet ‘Fit for 55%’ en beschrijft hoe we in 2030 het CO2-niveau met 55 procent gerealiseerd moeten hebben.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.