Grote werkgevers geven vanaf 2023 verplicht inzicht in autoritten

woensdag 20 april 2022

Grote werkgevers - met meer dan 100 werknemers - zijn vanaf 2023 verplicht gegevens te leveren over hun woon-werk en zakelijk verkeer van werknemers, met als doel om in 2030 1 megaton aan CO2-uitstoot te besparen. In eerste instantie gaat het om een rapportageplicht, mocht in 2025 dat de werkgevers niet op koers liggen dit doel te behalen dan volgen verdere verplichtingen. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de nieuwe regelgeving naar de Eerste en Tweede Kamer.

Klimaatdoelen halen

Staatssecretaris Heijnen: “De komende jaren zetten we ons op alle mogelijke manieren in om de klimaatdoelen te halen. Daarbij kan iedereen wat doen. Als we ervoor kiezen op een duurzame manier op ons werk te komen, zou dat een grote stap voor het klimaat betekenen. Deze regeling is bedoeld om dat te stimuleren. Thuiswerken, met het OV of fiets naar je werk of met een elektrische auto of elektrische scooter zijn opties waar werknemers en werkgevers hopelijk meer over gaan nadenken. Zij hebben samen de sleutel in handen.”

Collectief plafond 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat grote organisaties van 100 werknemers of meer een norm opgelegd krijgen om hun woon-werk en zakelijke verkeer schoner te maken. Samen met diverse organisaties is die afspraak concreet gemaakt. Werkgeversorganisaties hebben daarbij gevraagd eerst uit te gaan van een collectief plafond, dus zonder verplichte individuele norm, om het doel van 1 megaton winst te halen. De onzekerheden die corona met zich meebracht speelden daarbij een belangrijke rol.

Staatssecretaris Heijnen heeft daarmee ingestemd, op voorwaarde dat organisaties de komende jaren gegevens aanleveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar soort brandstof. Als op basis van de aangeleverde gegevens blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan is een individuele norm per bedrijf niet nodig. Neemt die niet genoeg af, dan komt die norm er alsnog. CO2-winst is immers nodig om de klimaatdoelen te halen.

Er zijn ongeveer 8000 organisaties met 100 of meer werknemers in Nederland. In totaal werkt daar ruim 60% van alle werknemers.

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen: “Naast onze inzet voor de coalitie Anders Reizen en de regionale mobiliteitsnetwerken, kan ook deze regeling ondernemingen helpen bewuster om te gaan met reizen naar en voor werk. Van belang voor ons is natuurlijk wel dat de registratiewijze van de woon-werk en zakelijke kilometers straks bij de uitvoering echt aansluit bij de bestaande administratie van bedrijven en dat de privacy van werknemers geborgd wordt. Daarover zijn de staatssecretaris en ik het overigens ook eens.”

Privacy

De nieuwe regels betekenen dat organisaties jaarlijks rapporteren. Bij het opstellen van de regelgeving was het respecteren van de privacy van werknemers een belangrijke voorwaarde. Zo mogen werkgevers alleen de totalen van de hele organisatie rapporteren. Ook vindt het kabinet het belangrijk dat het rapporteren werkgevers zo min mogelijk extra werk oplevert. Daarom worden vooral gegevens gevraagd die werkgevers vaak toch al in hun administratie hebben. Ze hoeven dus niet de CO2 uitstoot zelf bij te houden of te berekenen. Voor de rapportage en de berekeningen komt een digitaal platform beschikbaar.

 

 

De CO2-uitstoot van personeel/bedrijf/autovloot wordt ook en in sterke mate bepaald door het rijgedrag. Dat is de vergeten factor, die minstens 10 procent verschil kan maken per bedrijf, terwijl het verschil tussen bestuurders in eenzelfde type auto kan oplopen tot 30%/40%. Indertijd tijdens de Het Nieuwe Rijden campagne vanaf eind jaren '90 kwamen bedrijven die het rijgedrag/verbruik per werknemer monitoren en met feedback en HNR-trainingen, met aanzienlijke besparingen. O.a. door competitie te laten ontstaan tussen beroepschauffeurs over wie 'de zuinigste van de maand' is. Grootste besparing ligt echter bij de schadereductie die met HNR bereikt wordt. Voor CO2 en verkeersveiligheid moet de factor rijgedrag dus veel meer aandacht krijgen!

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden