Haaglanden schrijft eerste concessie uit voor integraal reisinformatiesysteem

vrijdag 28 mei 2004
timer 3 min

Eén geïntegreerd reis- en route-informatiesysteem voor alle soorten reizen: per auto, met de trein, bus of tram of op de fiets. Dat product mag de winnaar van een Europese aanbesteding ontwikkelen en in de praktijk testen op kosten van rijk, provincie Zuid-Holland en de regio Groot Haaglanden. Zo’n systeem moet de huidige deelsystemen voor ov-informatie en verkeersinformatie samenvoegen. De eerste integrale mobiliteitsmaatregelen ‘nieuwe stijl’ zien het licht in Haaglanden.
Op voorzet van de commissie Luteijn zitten de wegbeheerders van de regio Haaglanden, provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat al enige tijd rond de tafel om mobiliteitsproblemen integraal te bespreken. Dat wil zeggen dat ze het probleem centraal stellen en samen, dus over de eigen grenzen kijkend, zoeken naar de beste oplossing. Dit resulteerde onlangs in de presentatie van tien integrale projecten op het gebied van verkeer en vervoer. Eén daarvan springt opvallend in het oog, omdat het een nieuwe aanpak van een verkeersprobleem is: een aanbesteding van een nog niet bestaand product aan het (Europese) bedrijfsleven. Dit product moet integrale reisinformatie bieden voor elke mobilist voor iedere reis via álle beschikbare modaliteiten, oftewel een mobiliteitsinformatiesysteem Dit kan zowel de treinreiziger, de automobilist of de fietser zijn.
Tot begin mei mocht de ICT-branche zich buigen over een systeem dat voor zover bekend, ook in het buitenland nog niet bestaat. Bruno Bruins, wethouder verkeerszaken in Den Haag en woordvoeder voor dit aanbestedingsproject ‘ICT in bereikbaarheid’, hoopt op de ontwikkeling van een systeem waarin de reisinformatie van de huidige deelsystemen (in car-navigatiesystemen, radioverkeersinformatie, ov-reisinformatie) wordt samengevoegd.
De betrokken overheden stellen hiervoor een ontwikkelingsbudget van drie miljoen euro beschikbaar (Rijkswaterstaat 50 procent, provincie Zuid Holland en de samenwerkende gemeenten in Groot Haaglanden ieder 25 procent). Afhankelijk van het innovatieve karakter van het winnende product stelt het rijk nog een extra half miljoen euro beschikbaar via het programma Wegen naar de Toekomst.
Het systeem moet straks echter wel inhoudelijk én financieel autonoom kunnen functioneren. Inhoudelijk betekent dit dat het verkeersinformatie inwint, verwerkt, omzet en aanbiedt. Bovendien moet het in iedere regio toepasbaar zijn. Financieel autonoom betekent dat het bedrijfsleven een manier vindt waardoor het systeem zichzelf bedruipt. Dit kan volgens Bruins bijvoorbeeld door de reiziger een bepaald bedrag te laten betalen voor de informatie, door bijvoorbeeld afspraken te maken met de auto-industrie en dergelijke. Bruins laat een oplossing hiervoor graag aan de ontwikkelaars over. Haaglanden wil op den duur ook zeker geen informatie zelf inkopen. Het moet een product worden waar de reiziger op zit te wachten en daar zelf gebruik van wil maken.

Zout strooien
Naast deze innovatieve aanbesteding zijn nog negen mobiliteitsprojecten á la Luteijn gepresenteerd van de gezamenlijke wegbeheerders. Een aantal daarvan betreffen nieuwe afspraken rond bestaande maatregelen. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar gladheidsbestrijding. Voorheen was ieder verantwoordelijk voor zijn eigen wegennet. Volgens de nieuwe afspraken wordt nu zout gestrooid op complete corridors. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van één dienstregeling voor bruggen in diverse gemeenten. Dit moet ergernis wegnemen bij zowel de binnenvaart als de weggebruikers als de doorstroming bevorderen. In hetzelfde verband is gekeken naar de afstelling van verkeerslichten. Ook het onderwerp opruimen van brokstrukken na ongevallen is op tafel gekomen, waarbij gezocht is naar de best practices van de diverse wegbeheerders.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.