Helft gemeentelijke bruggen in gevarenzone

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
De helft van gemeentelijke bruggen en viaducten is matig tot slecht onderhouden en de klokt tikt: zo'n 40 procent dateert van voor 1980.  Gemeenten trekken structureel te weinig geld uit voor inspectie en zelfs voor het minimaal ‘op orde houden'. Evenmin leggen gemeenten geld opzij voor de verwachte golf aan vervangingen.

Dat blijkt uit een onderzoek  dat Bouwend Nederland. De ondernemersvereniging hield in de afgelopen maanden onder alle Nederlandse gemeenten een enquête  naar de toestand van infra-kunstwerken, waaronder vele bruggen en viaducten.

'Dan hou je je hart vast'
De resultaten zijn zorgwekkend, aldus Bouwend Nederland. Ruim een kwart van de 400 gemeenten gaf respons. Dit kwart is verantwoordelijk voor 8800 bruggen. Het blijkt dat er wel wordt geïnspecteerd, dat gegevens min of meer systematisch worden bijgehouden, maar dat er vervolgens nauwelijks sprake is van gericht beleid. Ook is er structureel te weinig budget voor onderhoud. 'Als je dan kijkt naar de ouderdom van deze constructies, dan hou je je hart vast', aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.
 
Als het echt onverantwoord wordt, zal een brug snel worden afgesloten. Of er mag alleen nog licht verkeer overheen. Maar dat zijn hooguit tijdelijke lapmiddelen die veel overlast  en economische schade veroorzaken. De veiligheid van de gebruikers moet gegarandeerd zijn. En zekerheid is er onvoldoende, want maar 50 procent van de bruggen krijgt het predicaat ‘goede conditie'. De andere helft heeft ernstig behoefte aan onderhoud, variërend van kleine reparaties tot algehele vervanging, omdat het te gevaarlijk is geworden."
 
Roer moet om
De achterstand die Bouwend Nederland nu constateert komt volgens het onderzoek niet door de crisis of recent beleid, maar is het gevolg van te weinig aandacht voor onderhoud in een lange periode. Het roer moet dus echt om, zegt Bouwend Nederland, ook bij de provincies, die formeel financieel toezicht moeten houden op de gemeenten."

Aansprakelijk
Bouwend Nederland wijst verder op de aansprakelijk van gemeenten: als  slecht onderhoud echt tot ongelukken leidt, dan ben je als gemeente aansprakelijk. Ook voor een strafrechter.  Gemeenten moeten dus eens beleid voeren dat toeziet op goed onderhoud. ‘Goed' moet de norm zijn en daarbij hoort een  meerjaren-aanpak. De benodigde  budgetten voor renovatie- en vervanging zouden uit  een spaarfonds kunnen komen, zo adviseert Bouwend Nederland. 'Het is dus zaak om zo'n fonds nu direct in te stellen.'

Lees hier het hele persbericht

Foto Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.