Helmplicht op snorfiets vanaf 1 januari 2023

donderdag 30 juni 2022

Snorfietsers en passagiers op een snorfiets moeten vanaf volgend jaar een helm dragen. De nieuwe regel is ingesteld om het aantal doden en gewonden bij ongevallen met snorfietsers terug te dringen. 

Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht. De boete voor het niet-dragen van een helm is €100,-

De plek op de weg voor snorfietsers - op het fietspad - blijft ongewijzigd. Een helm is al verplicht daar waar de snorfiets naar de rijbaan verwezen wordt, zoals in Amsterdam en Utrecht.

Reactie RAI

De RAI Vereniging heeft al gereageerd op de nieuwe regels. De vereniging is vooral blij dat er nu duidelijkheid is. RAI is geen voorstander van de helmplicht, maar dankzij de nu gestelde duidelijkheid kan de vereniging wel zorgen dat er voldoende helmen beschikbaar zijn. Wel ziet de vereniging een risico dat snorfietsers overstappen op voertuigen die verkocht worden als elektrische fiets, maar dat in feite niet zijn, omdat ze bijvoorbeeld een gashendel hebben en snelheden van 45 kilometer per uur kunnen bereiken. 

 

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.