Herkenbare 30 km-campagnes

woensdag 7 juli 2004
timer 3 min

Dertig km-gebieden moeten herkenbaar zijn. Maar waarom zou dat voor lokale 30 km-actiecampagnes niet óók moeten gelden? Dit is een van de drijfveren voor de ontwikkeling en beschikbaarstelling van een koffertje met onder meer flyers, freecards en cd-rom's waaruit belangstellende gemeenten hun eigen actie kunnen opbouwen. De 'toolkit' is ontwikkeld door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in de provincie Utrecht op basis van eerste praktijkervaringen in de gemeente Soest.

Voor de nieuwe regionale campagne - onder de vlag van het alomtegenwoordige veiligheidsmotto 'Daar kun je mee thuis komen' - heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat groen licht gegeven. Dat impliceert dat na de Utrechtse gemeenten - waarvan de verkeerswethouders en veiligheidscoördinatoren inmiddels zijn aangeschreven - het estafettestokje ook aan overig Nederland wordt aangeboden. Voor dit laatste zijn de andere provinciale ROV's inmiddels benaderd. 'Belangrijke aanleiding is dat tal van lokale overheden in het kader van Duurzaam Veilig aan de weg timmeren met nieuwe 30 km-zones. Veel gemeenten schakelen voor de campagnes lokale reclamebureaus in. Ieder probeert het wiel uit te vinden', kenschetst Astrid Schoon van het Utrechts ROV. Met het nieuwe keuzepakket kan dat slimmer en goedkoper, zonder dat er van totale uniformiteit sprake hoeft te zijn. Eén van de campagne-elementen waarmee overigens in Soest al succes werd geboekt, zijn grote 30 km-stickers op de kliko's langs de kant van de weg. Om een campagne op lokale leest te schoeien, kunnen gemeenten gebruikmaken van twee cd-rom's, één voor de eerste opzet en een voor het praktische vervolg. Verder bieden de cd-rom's suggesties voor de juiste definiëring van probleem en doelgroep, voor organisatie van een actieweek en het opzetten van wedstrijden en enquêtes. Met de 'toolkit' kunnen gemeenten volgens Astrid Schoon campagnegeld besparen. Zo kunnen zij bij het ROV ook gratis 30 km-spandoeken lenen. Komend najaar maakt het regionaal orgaan de balans op en wordt bezien of de toolkit ook overig Nederland kan gaan veroveren.

Laars

Automobilisten lappen 30 km-zones massaal aan hun laars. Niet minder dan 85 procent rijdt te hard. Bijna de helft daarvan (44 procent) passeert de meetpunten met 40 à 45 km/uur. Scherpere inrichtingseisen, wettelijk geregelde inspraak en een lik-op-stuk-handhavingsbeleid zijn noodzakelijk, concludeert 3VO die de snelheidsmetingen in veertig gemeenten door het hele land verrichtte. Dit in het kader van de Europese week van de verkeersveiligheid, eerder dit voorjaar.Als er te weinig of geen snelheidsremmers zijn, voelt de politie meestal niet veel voor controle, zegt 3VO. Volgens de verkeersveiligheidsorganisatie handelen de korpsen nog steeds volgens een vijf jaar oude richtlijn van het college van procureurs-generaal. Die zegt dat 30 km-zones in beginsel 'zelfhandhavend' geacht worden te zijn. Voor betere handhaving, niet alleen in 30 km-zones overigens, werkt 3VO samen met Milieudefensie en Dierenbescherming. Verkeersonveiligheid, milieuschade en dierenleed kunnen een drievoudig appèl vormen op én weggebruiker en wegbeheerder om zich in te tomen, zo meent het gelegenheidstrio. Als voorbeeld van een succesvolle aanpak noemt 3VO de verlaging van de maximumsnelheid op een randweg langs Ter Apel naar 30 km/uur.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.