Hermes geeft actuele bustijden in landelijk gebied

dinsdag 4 oktober 2005
timer 3 min

Informatiesystemen die de meest actuele vertragingstijden aan wachtende busreizigers doorgeven, zijn er in alle soorten en maten. Toch worden ze vanwege de hoge kosten nog maar op bescheiden schaal toegepast. Technolution ontwierp in opdracht van het Limburgse busbedrijf Hermes een systeem dat voor een doorbraak kan zorgen.

Hermes is gestart met het zogeheten Info Tin-systeem. Het betreft in eerste instantie een proef met een vijftigtal ‘info tins’ (informatiedisplays) op vijf lijnen in het plattelandsgebied rond Sittard. Als de proef eind dit jaar succesvol wordt afgesloten, zal Hermes het informatiesysteem vermoedelijk uitrollen over 2000 haltes. Bij de proef zijn ook de provincie Limburg en gemeenten betrokken.
Info Tin is zo ontworpen dat het de belangrijkste nadelen van de bestaande generatie informatiedisplays bij bushaltes ondervangt. Het bestaat uit handzame, vandaalbestendige en eenvoudig aan haltepalen te bevestigen informatiedisplays en een centraal computersysteem. Op de haltedisplay wordt in maximaal 60 karaktertekens aan de reiziger getoond hoe laat de langsrijdende buslijnen vertrekken. Bovendien kan de display andere informatie tonen, zoals een uitgevallen bus of een omleiding die is voorzien voor de volgende dag. Bestaande haltedisplays variëren in prijs van 5000 tot 25.000 euro per stuk. Info Tin is een factor 5 tot 25 goedkoper.
Belangrijk verschil met de huidige displays is dat Info Tin geheel draadloos functioneert dankzij onder meer de toepassing van energiezuinige LCD-displays en een batterij die drie jaar meegaat. Aansluiting op het elektriciteitsnet is dus niet nodig. Dit betekent een forse besparing op de kosten voor graaf- en installatiewerk, energiegebruik en onderhoud.
Ook wordt hiermee een praktisch probleem opgelost. Bij lang niet alle haltes op het platteland is stroomvoorziening in de buurt, terwijl juist daar een display met actuele vertrektijden een meerwaarde kan hebben voor de reiziger, vanwege de geringe frequentie van de bussen.
Om Info Tin te voorzien van data, beschikt elke bus over een GPS-unit (Global Positioning System) en GPRS-zender. Iedere 30 seconden zendt het systeem de actuele positie van de bus naar de verkeerscentrale. Deze positie wordt door de centrale computer vergeleken met de bestaande dienstregeling. Zo wordt berekend hoe laat de bus bij de volgende halte arriveert.
Een ander verschil met bestaande reisinformatiesystemen is dat de actuele vertrektijden via DARC (Data Radio Channel) naar de haltedisplay worden verzonden. DARC is een beproefde techniek waarbij data wordt meegezonden bovenop gewone FM-signalen, in dit geval Radio 4. Dit brengt aanzienlijk minder kosten met zich mee dan bijvoorbeeld het verzenden van data via het gsm-netwerk.
De actuele vertrektijden worden ook beschikbaar gesteld aan de REISinformatiegroep. Verder zal de lokale Limburgse zender L1 de gegevens tonen op teletekst. In de toekomst is Info Tin ook te gebruiken voor het beïnvloeden van verkeerslichten, verkeersmanagement, het vergaren van informatie voor het management van het vervoerbedrijf en monitoring door de opdrachtgever.
Het centrale computersysteem is overigens grotendeels identiek aan dat van SABIMOS, het dynamische reisinformatiesysteem in Twente. Info Tin maakt in dit geval weliswaar geen gebruik van KAR (Korte Afstands Radio), maar die mogelijkheid bestaat wel. Dankzij de modulaire opbouw kan Info Tin volgens projectmanager Ate de Vries van Technolution makkelijk worden gecombineerd met andere systemen. Zo zouden gebruikers van SABIMOS desgewenst displays van Info Tin kunnen plaatsen bij haltes op het platteland. De Vries heeft dan ook hoge verwachtingen van Info Tin: ‘Ook internationaal gezien is er belangstelling, zo bleek ons op een technologiebeurs in Hannover.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.