Herstelplannen zorgen voor hoge CO2-uitstoot

woensdag 21 juli 2021

Diverse landen hebben herstelplannen voor na de coronapandemie gepresenteerd, maar investeren daarmee te weinig in schone energie, aldus het Internationale Energie Agentschap IEA. Het IEA zegt dat de CO2-uitstoot in 2023 zelfs een nieuw record bereikt. 

Ondanks de veel uitgesproken wens van politici om de herstelplannen en de daarbij behorende gelden vooral op een groene en duurzame manier in te zetten, komt de mondiale CO2-uitstoot in 2023 uit op recordhoogte. Slechts een beperkt deel van alle investeringen gaat naar duurzame energie. Volgens het IEA gaat tot 2023, 380 miljard dollar naar duurzame energie. Dat terwijl het IEA samen met het IMF berekende dat een investering van 1000 miljard minimaal noodzakelijk is om de klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs te halen. 

„De huidige investeringen zijn ook onvoldoende om in de richting van een klimaatneutraal 2050 te komen”, aldus Fatih Birol, directeur van het IEA. Het is zelfs onvoldoende om te voorkomen dat de mondiale emissie [van broeikasgassen] een nieuw record gaat halen.” 

Rijkere landen investeren gemiddeld 60 procent van de herstelpakketten naar duurzame energie, armere landen maar gemiddeld 20 procent. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.