Het wordt weer drukker op de Nederlandse wegen

woensdag 1 juni 2022

Naar alle waarschijnlijkheid komt het niveau van het wegverkeer in heel 2022 boven het pre-covid niveau van 2019 uit, ondanks dat er de eerste maanden van 2022 nog contactbeperkende coronamaatregelen waren. Dat blijkt uit de trendprognose 2022-2027 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Het verkeer op de Nederlandse wegen neemt weer toe en we leggen dit jaar meer kilometers af dan voorgaande jarenHet KiM noemt het wegvallen van de coronamaatregelen en bevolkings- en economische groei de belangrijkste redenen voor de toename van het wegverkeer. 

Meer verkeer - Meer kilometers 

Het wordt niet alleen drukker op de weg, er worden gemiddeld ook meer kilometers gemaakt. In 2022 stijgt de totaal afgelegde afstand ten opzichte van 2021 met 16 procent op het hoofdwegennet. Als de andere Nederlandse wegen ook worden meegeteld, komt de stijging iets lager uit: 12 procent. Bij de berekeningen heeft het KiM er rekening mee gehouden dat sommige mensen vaker thuiswerken of vaker de trein nemen dan vóór corona. Zelfs met die gedragsveranderingen verwacht het instituut dat het wegverkeer ook de komende jaren blijft groeien. In 2027 is de totaal afgelegde afstand volgens de prognose 13 procent hoger dan in 2019. Op alle wegen samen komt die groei uit op 7,4 procent.

Onzekerheden

Het is niet zeker hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de energieprijzen en de economie. Daarom heeft het KiM de mobiliteit ook geraamd op basis van een CPB-scenario waarin de economische groei lager en de olieprijzen nog hoger zijn dan in de basisraming in 2022 en 2023. 

Bron: kimnet.nl - Trendprognose wegverkeer 2022-2027

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.