Hoe koning winter het verkeer beïnvloedt

maandag 15 februari 2021

Afgelopen zondag ontwaakte grote delen van Nederland onder een witte laken van sneeuw. En daar bleef het niet bij, want ook die dag kwamen er nog aardig wat centimeters bij. Daarbij waaide ook nog een straffe oostenwind, waardoor er op verschillende plekken sneeuwduinen werden gevormd. Ook daalden de temperaturen flink onder het vriespunt, waardoor gladheid ontstond. Dit alles leverde flinke verkeershinder.

Door Bas Turpijn, NDW

Het advies om niet de weg op te gaan, is duidelijk zichtbaar in de verkeerscijfers. Figuur 1 toont de landelijke verkeersdrukte ten opzicht van dezelfde week in 2019. Afgelopen week halveerde de verkeersvraag bijna. De figuur laar ook zien dat de verkeersvraag afgelopen week vergelijkbaar was met die tijdens de intelligente lockdown, bijna een jaar geleden.

-

 

Figuur 2 toont de doordeweekse verkeersvraag – uitgedrukt in de gemiddelde uursintensiteit – over de dag. Deze figuur illustreert heel duidelijk dat het patroon van deze winterweek bijna identiek is als tijdens de intelligente lockdown (2020 week 14).

-

 

Toch is er ook een groot verschil. Tijdens de intelligente lockdown waren er nauwelijks files. Deze week waren die er volop. Als gevolg van het winterweer was de capaciteit van de infrastructuur aanmerkelijk lager en moesten automobilisten hun rijgedrag behoorlijk aanpassen. Figuur 3 laat zien dat de gemiddelde snelheid gemiddeld genomen ook lager was dan gebruikelijk.

 

-

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.